Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: «Καλωσορίζουμε το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο στις Κυκλάδες»

Newsroom
05/08/2020 6:36
  •  
  •  
  •  

Το τέλος του σκανδάλου της υπερχρηματοδότησης των φίλιων ακατάλληλων σκαφών σηματοδοτεί ο ελλιμενισμός του πρώτου πλωτού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στη Νάξο, σύμφωνα με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, η οποία υπενθύμισε ότι το ώριμο αίτημα ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με τα κατάλληλα πλωτά έγινε αποδεκτό πριν τρία χρόνια από την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων δεν παραλείπει, επίσης, να τονίσει ότι οι δύσκολες συνθήκες που ζούμε λόγω της πανδημίας, ανέδειξαν την μεγάλη αξία τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και των ολοκληρωμένων νησιωτικών πολιτικών. Γι’ αυτό και η δημόσια υγεία θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και να προστατευθεί από τις κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων χαιρετίζει την παράδοση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια στη λιμενική αρχή της Νάξου, του πρώτου από τα τρία πλωτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μετά την ολοκλήρωση της ειδικής κατασκευής τους που έγινε με διαγωνισμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για σκάφη εξοπλισμένα με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα και στελεχωμένα με το απαραίτητο λιμενικό και υγειονομικό προσωπικό.

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τα κατάλληλα πλωτά, που θα ενεργούν εναλλακτικά με τις αεροδιακομιδές της βάσης της Σύρου, ήταν ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας που έγινε αποδεκτό πριν τρία χρόνια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το ενέταξε στις προτεραιότητες για την αναγκαία αναβάθμιση της παροχής αξιοπρεπών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, σχεδίασε τις προδιαγραφές και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το πρόγραμμα Interreg 5 ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ, μέσα από το Έργο «ΠΑΙΩΝΑΣ».

Ο ελλιμενισμός του πρώτου σκάφους στη Νάξο που επί χρόνια υπήρξε κέντρο πανάκριβων και ανασφαλών διακομιδών με ιδιωτικά πλωτά, σηματοδοτεί το τέλος του σκανδάλου της υπερχρηματοδότησης των φίλιων ακατάλληλων σκαφών, αφού το ετήσιο κόστος τους ισοδυναμούσε με την αγορά ενός σκάφους.

Το πλωτό ασθενοφόρο σε συνδυασμό με την βάση αεροδιακομιδών στην Σύρο, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, το άνοιγμα του Νοσοκομείου Θήρας, η ενίσχυση των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και των Κ.Υ., η ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων και του αριθμού των διασωστών που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζουν το νησιωτικό δημόσιο σύστημα υγείας, επιφέρουν όρους ισονομίας στους νησιώτες, αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων για μόνιμη διαμονή στα νησιά, το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και συντελούν στην πολύπλευρη αναπτυξιακή προοπτική των νησιών αλλά και την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των νέων κρίσιμων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημείωση:
Η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε μέσω του διακρατικού προγράμματος INTERREG-V-A Ελλάδας – Κύπρου 2014- 2020, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ.

Προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή τριών πλωτών ασθενοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ και αφορά στην περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θαλάσσης. Το έργο ξεκίνησε με την 301344/ΥΔ 2620 της 10/07/2017 και οι σχετικές προδιαγραφές εκπονήθηκαν από το ΕΚΑΒ αλλά και από το λιμενικό σώμα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός βγήκε στο «Διαύγεια» στις 21/12/2018, ο ανάδοχος αναδείχτηκε στις 27/6/2019 με απόφαση του τότε Υπουργού Κουβέλη, με πιθανή ημερομηνία παραλαβής το καλοκαίρι του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για πετρελαιοκίνητα σκάφη, ολικού μήκους 12 μέτρων και ισχύος 740 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης άνω των 300 ναυτικών μιλίων.

Μπορούν να μεταφέρουν 12 επιβάτες, ενώ στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και βεβαίως με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό.

(Visited 163 times, 1 visits today)