Υγεία: Επιδόθηκαν τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων

Άκης Αξαόπουλος
01/09/2021 16:08
 
 
 

 

 

Αρρυθμίες στο σύστημα υγείας την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Εκτός υπηρεσίας οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι. Νέες κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας καθώς από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της κυβέρνησης που προβλέπει αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί.

«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων και άλλα είναι προς επίδοση» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Είναι πολύ δύσκολη ημέρα (…) καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήρια τους», δήλωσε (ΕΡΤ) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη επικαλούμενη στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ (τα οποία δεν είναι όμως τελικά) ανέφερε ότι το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά αγγίζει το 95% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου το 90%.

Με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αδιάλλακτη αρνούμενη να κάνει ένα βήμα πίσω για την εκτόνωση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των κενών που παρατηρούνται ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δηλώνει πως «θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας» αλλά και να στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί».

Μπροστά στην άκαμπτη στάση της κυβέρνησης η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία».

Προκηρύσσει στάση εργασίας για την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Τεράστια κενά

Υπολογίζεται πως περίπου 10.000 υγειονομικοί θα βρεθούν εκτός εργασίας με βάση την πρόσφατο νόμο αν και ο τελικός αριθμός αυτών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%. ​​​​

Ενδεικτικά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ανεμβολίαστοι είναι περίπου μέχρι στιγμής 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους.

Περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» είναι ανεμβολίαστοι.

Ο αριθμός των εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικό και άλλο προσωπικό) που θα βγουν σε αναστολή στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ανέρχεται στους 580.

Εκτός του νοσοκομείου Βόλου βρίσκονται 58 άτομα από τους 990 εργαζόμενους.

Περίπου 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Χαλκίδας αναμένεται να πάρουν σήμερα στα χέρια τους τη διοικητική πράξη αναστολής.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου Κέρκυρας, το σύνολο των ανεμβολίαστων εργαζομένων που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή είναι 64 άτομα και πρόκειται για νοσηλευτές, ιατρούς, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνικούς, καθαρίστριες κλπ.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Kίνηση πολιτικού αυταρχισμού»

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ, ζητά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

«Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ», σημειώνει ο κ. Ξανθός. Υποστηρίζει πως το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση ‘εξιλαστήριων θυμάτων’ για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της ‘Επιχείρησης Ελευθερία’» και προσθέτει: «Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο ‘όφελος’ είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».

 

Πηγή: efsyn.gr

(Visited 196 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*