Έλαμψαν, για μια ακόμη χρονιά, τα εστιατόρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022, το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», με το Νότιο Αιγαίο να κρατά σταθερά τα σκήπτρα στην υψηλή γαστρονομία.
Παρόντος του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου – ο οποίος στην αντίστοιχη τελετή του 2019 είχε βραβευτεί για την κατάκτηση του τίτλου «Νότιο Αιγαίο, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» – και εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού κόσμου της χώρας, 17 συνολικά εστιατόρια από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απέσπασαν διακρίσεις στο πλαίσιο των πιο επιδραστικών γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας.
Ειδικότερα, 7 συνολικά εστιατόρια από το Νότιο Αιγαίο τιμήθηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ 10 ακόμη απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch. Σημειωτέον ότι η κατηγορία Top Notch έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα νέο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, για τα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών.
Τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:
Χρυσοί Σκούφοι 2022
*Matsuhisa Mykonos (Ξεν. “Belvedere”) | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα.
*Selene (Ξεν. “Katikies Garden”) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά.
*Elements Restaurant (Ξεν. “Canaves Epitome”) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία.
*Lauda (Ξεν. “Andronis Boutique Hotel”) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Oία.
*Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. “Elysium Resort & Spa”) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα.
*Opson (Ξεν. “Andronis Arcadia”) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία.
*Petra Restaurant (Ξεν. “Canaves Oia Suites”) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία.
Top Notch 2022
*Avant Garden | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σύρος – Ερμούπολη.
*Baos (Ξεν. “Myconian Korali”) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα.
*Bill & Coo Gastronomy Project (Ξεν. Bill & Coo) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος.
*Cuvée (Ξεν. “Aqua Blu Boutique Hotel + Spa”) | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη.
*Grandma’s (Ξεν. “Liostasi Hotel & Suites”) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Ίος – Χώρα.
*Jackie O’ Beach | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις.
*Kenshō Ornos Restaurant (Ξεν. “Kenshō Boutique Hotel & Suites”) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Ορνός.
*Kenshō Psarou Restaurant (Ξεν. “KENSHŌ Boutique Hotels & Villas”) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού.
*Μαραθιά | Ελληνική κλασική κουζίνα | Κυκλάδες – Tήνος – Χώρα.
*Zuma (Ξεν. «CavoTagoo») | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Στέφανος.
Η χθεσινή τελετή ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της χθεσινής βραδιάς με ένα δείπνο φτιαγμένο από «σκουπίδια».
Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του Zero Food Waste ήταν το 2015, όταν οι αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα «σκουπίδια» που είχαν την υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του Νταν Μπάρμπερ και του Σαμ Κας.
Η αξιολόγηση των εστιατορίων από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος, όπως αποτυπώθηκε στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.
Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων, εξελισσόμενος διαρκώς, καθιέρωσε από φέτος δύο νέα βραβεία. Το One To Watch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία. Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ-πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:
«Στην 29η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, χθες το βράδυ, τα εστιατόρια του Ν. Αιγαίου έλαμψαν κερδίζοντας 17 διακρίσεις. Κάθε χρόνο, η γαστρονομία μας κερδίζει έδαφος, θαυμαστές, φίλους. Σημαντική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, η Γαστρονομία στο Νότιο Αιγαίο έχει μπει για τα καλά στην ζωή των επαγγελματιών του Τουρισμού και προσθέτει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των νησιών μας στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού που οι επισκέπτες μας τα αναζητούν και τα αναγνωρίζουν.
Συγχαρητήρια στην ομάδα του Αθηνοράματος για τα 29 χρόνια προσφοράς. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά μαζί με τα Επιμελητήρια μας και τους κλάδους της εστίασης και της παραγωγής τροφίμων πάνω σε αυτά που μας δίνουν βάθος, περιεχόμενο και αισιοδοξία».
Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2022» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Masters of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης.
Τα βραβεία παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο General Manager της UPFIELD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια Νίκος Λαβίδας, η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο Όλγα Κριτσιμά, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Senior Brand Manager Improrted Waters της Nestle Hellas Μαρία Γρίφσα, ο Senior Brand Manager – Mythos & Kaiser Brands της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Βαγγέλης Μποκίδης, η Senior Brand Manager Confectionary της Nestle Hellas Μαρίλη Αργύρη, η επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του ΑθηνοράματοςΔημήτρης Ηλιόπουλος.