Υποχρεώσεις νονάς: Ένας μικρός οδηγός για κάθε νέα νονά

Newsroom
22/02/2023 12:38
 
 
 

 

Το να γίνεις νονά είναι η αρχή μιας υπέροχης εμπειρίας και η δημιουργία μιας σχέσης ζωής. Οι γονείς επέλεξαν εσένα για να συντροφεύεις το παιδί τους στα βήματα του, να είσαι πρότυπο και ο πνευματικός γονέας του. Είναι λογικό να αισθάνεσαι άγχος αναλαμβάνοντας αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Για να μπορέσεις να χαρείς χωρίς άγχος τη διαδικασία, μάθε τις υποχρεώσεις σου από πριν, ώστε να μπορέσεις να οργανωθείς κατάλληλα. Εδώ σου έχουμε συγκεντρώσει σε ένα οδηγό όλες τις υποχρεώσεις της νονάς πριν και μετά τη βάφτιση:

Βήματα και υποχρεώσεις της νονάς πριν τη βάφτιση

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να χτίσεις μια σχέση με το μωρό πριν τη βάφτιση. Όσο κοντινή σχέση κι αν έχεις με τους γονείς, θα πρέπει να δουλέψεις και τη σχέση σου με το μωρό με συχνές επισκέψεις και παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει εσένα και το μωράκι την ώρα της βάφτισης. Τα περισσότερα μωράκια αγχώνονται με τον πολύ κόσμο και τη διαδικασία της κολυμπήθρας. Θα είναι πολύ καλύτερα λοιπόν αν το μωρό αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά στην αγκαλιά σου.

Αυτά είναι όσα αγοράζει η νονά για την βάφτιση:

• Λαμπάδα βάφτισης
• βαφτιστικά ρούχα και παπούτσια (τα παπούτσια πρέπει να μην είναι αγκαλιάς με μαλακό πάτο, αλλά να είναι για περπάτημα)
• κουτί βάφτισης που βάζετε μέσα τα ρούχα, τα παπουτσάκια, τα λαδόπανα και ότι άλλο αφορά τη βάφτιση
• μαρτυρικά
• το βαφτιστικό σταυρό
• δύο πετσετούλες για τα χέρια
• ένα μπουκάλι αγνό παρθένο λάδι (η νονά πρέπει να δώσει το μπουκάλι με το λάδι στον ιερέα τρεις μέρες πριν τη βάφτιση για να το ευλογήσει)
• τρία κεράκια
• σαπούνι
• μια μεγάλη πετσέτα
• σεντονάκι
• σετ λαδιού
• λαδόπανα

Τι κάνει η νονά κατά τη διάρκεια της βάφτισης

Δεν χρειάζεται να έχεις άγχος κατά τη διάρκεια του μυστηρίου καθώς είναι μια απλή διαδικασία και οι περισσότεροι ιερείς βοηθούν σε αυτή. Αυτά είναι όσα κάνει η νονά στη βάφτιση:

* Αρχικά παίρνεις το μωράκι αγκαλιά και στρέφεσαι δυτικά προς την είσοδο. Τότε ο ιερέας θα σε ρωτήσει τρεις φορές: «Αποτάσση τω Σατανά;» Θα πρέπει να απαντήσεις και τις τρεις: «Αποτάσσομαι».
* Το ίδιο θα συμβεί 3 φορές και στην ερώτηση «Απετάξω τω Σατανά» με απάντηση σου «Απεταξάμην».
* Όταν ο ιερέας πει «Και έμφυσον και έμπτυσον αυτώ» θα πρέπει να φυσήξεις 3 φορές στον αέρα και να φτύσεις 3 φορές προς τα κάτω.
* Έπειτα γυρνάς προς την ανατολική πλευρά και ο ιερέας θα σε ρωτήσει 3 φορές «Συντάσση τω Χριστώ;» όπου πρέπει να απαντήσεις «Συντάσσομαι».
* Στην ερώτηση «Συνετάξω τω Χριστώ;» απαντάς «Συνεταξάμην».
* Στην ερώτηση «Και πιστεύεις αυτώ;» πρέπει να απαντήσεις «Πιστεύω αυτώ ως Βασιλεί και Θεώ».
* Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να απαγγείλλεις το “Πιστεύω” που καλό θα είναι να το έχεις διαβάσει μερικές φορές από πριν.
* Ο ιερέας θα σε ρωτήσει 3 φορές «Συνετάξω τω Χριστώ;» και πρέπει να απαντήσεις «Συνεταξάμην».
* Η τελευταία ερώτηση είναι το «Και προσκύνησον αυτώ;» στο οποίο θα πρέπει να απαντήσεις «Προκυνώ Πατέρα Υιόν και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον».
* Μετά την ευχή ο ιερέας θα σου ζητήσει να πεις το όνομα του παιδιού.
* Ο ιερέας αλείφει το μωρό με λάδι και μετά το αλείφεις με λάδι και εσύ.
* Κρατάς την πετσέτα και μετά το βάφτισμα στην κολυμπήθρα αγκαλιάζεις το μωράκι με αυτή.
* Το μωράκι ντύνεται με τα βαφτιστικά ρουχαλάκια και το δίνεις στη μαμά.

Τι κάνει η νονά μετά τη βάφτιση

Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις ημέρες μετά τη βάφτιση η νονά θα πρέπει να παραβρίσκεται στο πρώτο μπάνιο του μωρού και το νερό από το μπάνιο και το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων πρέπει να χυθεί σε απάτητο χώμα, συνήθως σε μια γλάστρα. Έπειτα η νονά θα πρέπει να πάει το μωρό στην εκκλησία ώστε να μεταλάβει τρεις συνεχόμενες Κυριακές. Τις δυο πρώτες Κυριακές η νονά θα πάρει μαζί και την λαμπάδα της βάφτισης και την τρίτη φορά θα πρέπει να την αφήσει στην εκκλησία να καεί.

Όσα κάνει η νονά μέχρι την ενηλικίωση

Σαν νονά το αναμενόμενο είναι να χαρίζεις δώρα στο βαφτιστήρι σου τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και στη γιορτή και τα γενέθλια του, αν έχεις την οικονομική άνεση. Παπούτσια, ρούχα ή παιχνίδια θα το κάνουν να σε περιμένει με χαρά και θα του δημιουργήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Διάλεξε με ιδιαίτερη φροντίδα τις πασχαλινές λαμπάδες που θα του δωρίσεις κάθε χρονιά. Προσπάθησε να συζητάς μαζί του ώστε να μαθαίνεις το προσωπικό του γούστο και τις προτιμήσεις ανάλογα με την ηλικία, πριν διαλέξεις τη πασχαλινή λαμπάδα του. Στις μικρότερες ηλικίες τα περισσότερα παιδάκια προτιμούν λαμπάδες με τους αγαπημένους τους ήρωες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτιμήσουν τις πιο ιδιαίτερες χειροποίητες λαμπάδες. Μαζί με τα δώρα όμως, σημαντικό είναι να βρίσκεσαι δίπλα στο βαφτιστήρι σου όσο πιο πολύ μπορείς. Να θυμάσαι ότι η σχέση με το παιδί που θα βαφτίσεις, είναι μια σχέση ζωής που βασίζεται στην επικοινωνία και την ειλικρινή αγάπη!

(Visited 336 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*