To έγγραφο που κατέθεσε η πλευρά της επιχείρησης στο δικαστήριο ζητώντας διακοπή κάθε διαδικασίας εναντίον τους – Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου στο νησί θα γίνει με χορηγό
Νέα αναβολή πήρε η εκδίκαση του αιτήματος του Nammos για διακοπή κάθε διαδικασίας εναντίον τους. Η πλευρά της επιχείρησης κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφο από αστυνομικό που συνόδευε την αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και ο οποίος αναφέρει ότι στο ακίνητο γίνονταν ηλεκτρολογικές εργασίες (και όχι οικοδομικές, «αδειάζοντας» το πόρισμα των Επιθεωρητών). Εντωμεταξύ, όπως αναμενόταν, η πλευρά του Principote προσέφυγε και αυτή στα δικαστήρια Αθήνας και Σύρου κατά των αποφάσεων εναντίον της. Ενώ προετοιμάζεται η πρώτη, μετά από χρόνια, κατεδάφιση αυθαιρέτου στο νησί και μάλιστα… με «χορηγό».
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε σήμερα το μεσημέρι νέα αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματος των ιδιοκτητών και μισθωτών του Nammos, για «πάγωμα» της διαδικασίας (έκδοση προσωρινής διαταγής). Η εξέλιξη αυτή είναι ασυνήθιστη, καθώς ανάλογες αποφάσεις εκδίδονται σε μια-δύο ημέρες και πλέον το διάστημα έχει περάσει τη μια εβδομάδα. Αν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα του Nammos και «παγώσει» τη διαδικασία (μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, κατά του πορίσματος των Επιθεωρητών), αυτό σημαίνει ότι όλη η υπόθεση θα καθυστερήσει αρκετά να ξεκαθαρίσει.
Tι αλλάζει αν οι εργασίες δεν ήταν οικοδομικές
Η πλευρά του Nammos υποστηρίζει ότι τα δύο κτίρια (ένα διώροφο, 520 τμ και ένα βοηθητικό, 40 τμ) στην Ψαρρού είναι «τακτοποιημένα» από το παρελθόν. Μάλιστα κατέθεσε στο δικαστήριο αναφορά την οποία έκανε αστυνομικός (ο οποίος συνόδευε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην αυτοψία τους στις αρχές Απριλίου) προς την υπηρεσία του, ότι κατά τον έλεγχο στο χώρο βρίσκονταν σε εξέλιξη ηλεκτρολογικές εργασίες. Η αναφορά αυτή «αδειάζει» το πόρισμα των Επιθεωρητών, που κατέγραψε οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη. Η διαφορά είναι σημαντική: αν οι εργασίες δεν ήταν οικοδομικές, τότε δεν μπορούν να ισχύσουν όσα ορίζει ο νόμος για τις περιπτώσεις που οι αυθαιρεσίες εντοπίζονται επ’ αυτοφώρω: δηλαδή την άμεση κατεδάφισή τους (μόλις η υπόθεση τελεσιδικήσει). Να σημειωθεί ότι η πλευρά του Nammos ενημέρωσε τη διοίκηση ότι προχώρησε στην απομάκρυνση των τεσσάρων δεξαμενών και του κοντέινερ που είχαν τοποθετηθεί χωρίς άδεια και επίσης καταγράφονται στην έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών ως αυθαίρετα (δηλαδή ότι συμμορφώθηκαν οικειοθελώς).
Προσφυγές και από το Principote
Όσο για το Principote, όπως αναμενόταν, η πλευρά της επιχείρησης προσέφυγε σήμερα δικαστικά κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της. Στο Εφετείο Σύρου, κατά της απόφασης του δήμου Μυκόνου να αναστείλει την άδεια λειτουργίας και να ζητήσει τη σφράγιση του χώρου. Και στο Εφετείο Αθήνας, κατά της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Η πλευρά της επιχείρησης κατέθεσε και αίτημα για «πάγωμα» όλων των διαδικασιών εναντίον της, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής.
Όπως και στην περίπτωση του Nammos, έτσι και το Principote ενημέρωσε εξαρχής την υπηρεσία δόμησης Σύρου ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών. Βεβαίως είναι πρακτικά αδύνατο, μέσα στο 10ημερο που δίνει ο νόμος για τη συμμόρφωση και έχει παρέλθει, η επιχείρηση να κατεδαφίσει τα περίπου 40.000 τμ παρανομιών που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση τελικά να της καταλογιστεί το πρόστιμο των 500 ευρώ (αυτό ισχύει μόνο για περιπτώσεις όπου κατεδαφίζονται όλα). Στοχεύει προφανώς ωστόσο στη μείωση του τεράστιου προστίμου (22,22 εκατ. ευρώ) και, φυσικά, στην επαναλειτουργία της επιχείρησης.
Στην παραλία Μερσίνη η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου
Εντωμεταξύ στη Μύκονο προετοιμάζεται η πρώτη κατεδάφιση, που αφορά αυθαίρετο που έχει καταγραφεί από το 2016. Πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα στην παραλία Μερσίνη. Το ασυνήθιστο στην υπόθεση είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία έχει προσφερθεί να αναλάβει όλα τα έξοδα κατεδάφισης, φέρνοντας μάλιστα δικά της μηχανήματα (επιτρέπεται από τη νομοθεσία). Πριν από λίγες ημέρες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε δεκτό το αίτημα μιας εταιρείας και πλέον η κατεδάφιση προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι αν, με δεδομένη την έλλειψη μέσων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η εταιρεία έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας στο νησί και έχει δεχθεί να αναλάβει «χορηγός» και άλλων κατεδαφίσεων ή το ενδιαφέρον της εξαντλείται μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πηγή: kathimerini.gr