Η μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η επίδρασή της στην παραγωγή προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, φιλοξενούν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» του Σαββάτου 15 Ιουλίου.
Στις δηλώσεις του, ο Δ. Καπούνης στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη Νάξο και όχι μόνο, απαριθμώντας μάλιστα ορισμένα από αυτά, ενώ ζήτησε γι’ άλλη μία φορά από την Πολιτεία να στηρίξει τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους της χώρας μας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δ. Καπούνη:
Δυσοίωνο το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής
Ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας διέρχεται υπαρξιακή κρίση, ιδιαίτερα μετά την όξυνση του προβλήματος έλλειψης ζωοτροφών, αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, προ πάντων των τιμών της ενέργειας. Ειδικά στον νησιωτικό χώρο τα προβλήματα μεγεθύνονται, λόγω της γεωμορφολογίας, της επιβαρυμένης αύξησης του κόστους των εισροών, αλλά και της ανεπαρκούς αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας.
Ως πρόεδρος της επιτροπής κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), έχω σαφή γνώση των οξύτατων προβλημάτων που στραγγαλίζουν τον κτηνοτροφικό, ιδιαίτερα, κλάδο. Τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στους κατά καιρούς αρμόδιους υπουργούς, με κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων. Με την πρόσφατη αλλαγή της σκυτάλης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο νέος Υπουργός πρέπει να εγκύψει στη λύση των προβλημάτων αυτών το συντομότερο, γιατί ξεκληρίζεται το βιός των αγροτών, συρρικνώνεται η ύπαιθρος, ο πρωτογενής τομέας οδηγείται σε βίαιο θάνατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, τη ζωή και το μέλλον των γεωργοκτηνοτρόφων μας.
Συγκεκριμένα, επαναθέτουμε τα ειδικά, εκτός από τα γενικότερα, προβλήματα, με την προσδοκία να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγηθεί σε καρποφόρα αποτελέσματα:
-περαιτέρω εξειδίκευση και ενίσχυση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
-προστασία των αγροτικών προϊόντων (διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για την αποτροπή της απάτης των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και προϊόντων Π.Ο.Π.).
-διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. και μονάδας βιοαερίου (πράσινη ανάπτυξη).
-ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες που έχουν ετοιμότητα και ανάληψη πρωτοβουλίας από το Υπουργείο για τις τις υπόλοιπες.
– δραστική επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στις ζωοτροφές και στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά, όπως επιβάλλει η ενωσιακή αντίληψη της νησιωτικότητας, για λόγους περιφερειακής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
-ολοκλήρωση αρδευτικών φραγμάτων και δικτύων αξιοποίησής τους (στη Νάξο π.χ. του Φράγματος του Τσικαλαριού – εντάχθηκε στις 30/7/2009, δηλαδή πριν από 14 χρόνια, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και ακόμα καρκινοβατεί-, και των Ταμιευτήρων Φανερωμένης και Εγκαρών.
Η σοβαρή έλλειψη γάλακτος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου (βάζουν λουκέτο συνέχεια μάντρες βοοειδών κυρίως), λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής προϊόντων που έχουν προδιαγραφές Π.Ο.Π. (Κανονισμός 1107/1996 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως η Γραβιέρα της Νάξου. Η διατροφή των αγελάδων και των αιγοπροβάτων πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα του τόπου παραγωγής του Π.Ο.Π. προϊόντος. Άρα, για εισαγωγές σε νησιά παραγωγής Π.Ο.Π., εκτός από τη νησιωτικότητα και τον μικρό κλήρο, υφίστανται και οι περιορισμοί των παραπάνω προδιαγραφών.
Τα προβλήματα, λοιπόν, στωϊκά αναμένουν. Η αγροτιά, όμως, δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις