Σε ΣΚΑΪ και Action24 ο Δημήτρης Καπούνης – Οι τιμές για τα αμνοερίφια Νάξου και η …πρωταθλήτρια γραβιέρα

Newsroom
22/12/2023 00:55
 
 
 

 

Για την τιμή στην οποία θα διατεθούν φέτος τα Χριστούγεννα το αρνί και το κατσίκι της Νάξου μίλησαν, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Γιάννης Βάβουλας.

«Φέτος, πουλήσαμε στο σφαγείο το αρνί 6,30 και το κατσίκι 6,80. Μέχρι να φτάσει στην αλυσίδα του σούπερ μάρκετ υπάρχουν, βέβαια, πολλά έξοδα (μεταφορικά, της σφαγής, κ.λπ.)», τόνισε ο Γιάννης Βάβουλας, με το Δημήτρη Καπούνη να προσθέτει ότι: «Στην Αθήνα θα φτάσει γύρω 9,30 με 9,50 ευρώ».

Ο κ. Βάβουλας επεσήμανε, ότι «πέρυσι ήταν λίγο καλύτερη η τιμή. Φέτος, πουλήσαμε φθηνότερα και ο καταναλωτής θα αγοράσει ακριβότερα – αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Εξηγώντας αυτήν την εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου υπογράμμισε: «Αυτό, θεωρούμε, συνέβη λόγω της συμπίεσης της τιμής του προϊόντος επειδή μπήκε στο καλάθι του νοικοκυριού. Συμπιέστηκαν οι κτηνοτρόφοι και όχι η ενδιάμεση αλυσίδα και εκείνοι την πλήρωσαν τελικά (ενώ θα πληρώσει πολύ πιο ακριβά το προϊόν ο καταναλωτής)». Επίσης, ο κ. Βάβουλας τόνισε: «Πουλάμε φθηνά, μα έχουμε τεράστια κόστη παραγωγής. Είναι πανάκριβα όλα τα προϊόντα. Είμαστε και σε νησί. Οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν σιγά σιγά το επάγγελμα λόγω κόστους. Είναι κρίμα…».

Αναφερόμενος στις τιμές των προϊόντων της Ε.Α.Σ. Νάξου, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε ανεβάσει την τιμή των τυριών μας, είναι η ίδια με πέρυσι», ενώ για την χειμερινή πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. δήλωσε πως «θα είναι πολύ λίγη. Υπάρχει ανομβρία στο νησί. Η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 700-800 τόνους (ενώ πέρυσι ήταν τριπλάσια περίπου) και ο παραγωγός έχει μεγάλα κόστη. Εμείς αγοράσαμε στα 0,89 λεπτά από τον παραγωγό, στον καταναλωτή θα φτάσει στα 1,60 ευρώ, διότι τα κόστη των παραγωγών ήταν μεγάλα».

Δείτε το απόσπασμα:

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον «αέρα» της «Πρωινής Ζώνης» του Action 24, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, παρουσίασε το ολοκαίνουργιο, πρότυπο τυροκομείο της Ε.Α.Σ., με αφορμή το ότι η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. τερμάτισε πολύ ψηλά στις λίστες του Taste Atlas με τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως.

«Πρόκειται για ένα τυροκομείο που κατασκευάστηκε το 2023 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Είναι σύγχρονο, με σύγχρονα μηχανήματα και χημείο. Οι ζωοτροφές και το γάλα ελέγχονται, από τους κτηνιάτρους και τους ζωοτέχνες μας, ενώ ελέγχεται βέβαια και το τελικό προϊόν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο παρακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια το τυροκομείο μας. Γι’ αυτό έχουμε καταφέρει η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. να είναι τόσο ψηλά στην παγκόσμια λίστα του Taste Atlas!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε συνεταιρισμός. Έχουμε τα μέλη μας. Ό,τι έχουμε είναι οι συνεταιρισμένοι, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες μας και έχουμε στηρίξει την κτηνοτροφία και την αγροτιά στο νησί μας, όσο μπορούμε βέβαια, γιατί τα κόστη έχουν ανέβει. Παράγουμε ετησίως περίπου 1.250 τόνους Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. Πρέπει, τέλος, να συγχαρούμε, για την επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. να τερματίσει ψηλά στους καταλόγους του Taste Atlas, τους κτηνοτρόφους μας για την ποιότητα του γάλακτος, τους τυροκόμους μας και την Διοίκηση της Ε.Α.Σ.».

Έπειτα, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Ιάκωβος Βαλέρης, αναφέρθηκε στις εξαγωγές της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. στο εξωτερικό, επισημαίνοντας πως το προϊόν «εξάγεται σε πάρα πολλές χώρες όπως, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, σε όλη τη δυτική Ευρώπη και προσπαθούμε να εισέλθουμε και στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Επίσης, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε από τους παρουσιαστές της εκπομπής για την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. στο ράφι και απάντησε: «Είναι γύρω στα 16 ευρώ. Δεν έχει γίνει αύξηση της τιμής εδώ και έναν χρόνο περίπου και το 2024 θα κρατήσουμε την ίδια περίπου τιμή».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.302 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*