Το κοινοτικό κτήμα της Μελιτίνας στο όρος Φαναρίου στη Μονή Νάξου, γέμισε ζωή την περασμένη Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, όταν μικροί και μεγάλοι συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Μονιατών «Η Τέχνη», για την φύτευση δώδεκα καστανιών και μίας φουντουκιάς, ανακαλύπτοντας ξανά τη σημασία της συλλογικής διαχείρισης φυσικών πόρων και της κοινωνικής συνεργασίας.
Η συμμετοχή των παιδιών έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εκδήλωση, καθώς έφεραν στην επιφάνεια την αγνότητα της παράδοσης που προτρέπει τους νεότερους να φυτεύουν καρυδιές μόνο υπό την επίβλεψη των γηραιότερων, αποφεύγοντας έτσι τον μύθο που λέει πως αυτός που θα φυτέψει καρυδιά θα πεθάνει τον χρόνο που ο κορμός της θα φτάσει τη διάμετρο της μέσης του.
Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναζωογόνησης και προστασίας του φυσικού πλούτου της περιοχής, που προηγήθηκε από την αποκατάσταση της περίφραξης του κτήματος με εθελοντική εργασία και οικονομική συνεισφορά του τοπικού συλλόγου. Επίσης, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες εργασίες φροντίδας για τα νεόφυτα δέντρα, όπως πότισμα, κλάδεμα και λίπανση, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του
Η ανακοίνωση του Συλλόγου
Την περασμένη Κυριακή (25-02-2024), μέσα από την δεντροφύτευση του κοινοτικού κτήματος στην περιοχή της Μελιτίνας του όρους Φαναρίου, ανακαλύψαμε ξανά την αξία της συλλογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και την κοινωνική συνεργασία για την δημιουργία πολιτισμού και γνώσης.
Μάθαμε πώς να δημιουργούμε «κοινά», δηλαδή πώς να διαχειριζόμαστε από κοινού τους συλλογικούς, φυσικούς και πολιτισμικούς μας πόρους.
Οι μικροί μας φίλοι φύτεψαν δώδεκα καστανιές και μια φουντουκιά, αφού η λαϊκή μας παράδοση προστάζει να φυτεύονται οι καρυδιές μόνο από τους γηραιότερους.
Για όσους δεν γνωρίζουν να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο «…αυτός που θα φυτέψει καρυδιά θα πεθάνει τον χρόνο που ο κορμός της καρυδιάς θα φτάσει τη διάμετρο της μέσης του. Και υπάρχει και μια ιστορία για έναν νέο που αψήφησε τον μύθο και άφοβα φύτεψε μια
καρυδιά. Καθώς τα χρόνια πέρασαν ο εύρωστος κορμός της καρυδιάς μεγάλωσε ανησυχητικά για τον μεσήλικα πλέον που την είχε φυτέψει και κάθε τόσο έβγαζε το ζωνάρι του και μετρούσε τον κορμό. Ώσπου μια μέρα δεν άντεξε και έκοψε σύριζα την καρυδιά…».
Παράλληλα τηρήθηκε ακόμη μία πρακτική που περνάει από γενιά σε γενιά και θέλει όλα τα δέντρα να φυτεύονται στο χάσιμο του φεγγαριού. Άλλωστε το λέει και το τραγούδι «…στο γέμισμα του φεγγαριού άλλο δεντρό δεν πιάνει, μον’ της αγάπης το δεντρό που πάντα ρίζες κάνει…».
Ωστόσο, οι πρόγονοι μας εκτός από ένα σύνολο παραδόσεων μας έχουν κληροδοτήσει κοινωνικές αξίες και πρακτικές όπως η συνεργασία των ανθρώπων, ο σεβασμός του φυσικού πλούτου και ο διαμοιρασμός.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε προηγηθεί η αποκατάσταση της περίφραξης του κτήματος με εθελοντική εργασία αλλά και την οικονομική συνεισφορά του συλλόγου. Ακολούθως, έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες εργασίες για την φροντίδα των δέντρων (πότισμα, κλάδεμα, λίπανση) και την προστασία τους από τα ανεπιτήρητα ζώα της περιοχής.
Ευχαριστούμε όσους είχαν το θάρρος να φυτέψουν τις καρυδιές μας!
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους φίλους μας Μαρία, Κατερίνα, Γιώργο, Νένα και Μίμη για την συμμετοχή τους και ελπίζουμε να είναι μαζί μας και στην πρώτη συλλογική συγκομιδή των καρπών μας!
Σύλλογος Μονιατών Νάξου «Η ΤΕΧΝΗ»
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις