Την ανάγκη να τηρηθεί η νομοθεσία και να μπει οριστικό τέλος στο βάρβαρο “παστούρωμα” των ζώων φέρνουν στη Βουλή 19 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της βουλευτή Επικρατείας και αναπλ. τομεάρχη Δικαιοσύνης Έλενας Ακρίτα.
Στην ερώτηση υπογραμμίζεται πως το παστούρωμα, το δέσιμο δηλαδή των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή του κεφαλιού με τα πόδια των ζώων, αποτελεί μία από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης των ιπποειδών και των παραγωγικών ζώων. Τονίζεται ακόμα πως ο Ν.4830/2021 ήρθε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας, προβλέποντας ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα για όσους επιμένουν σε μια παράνομη πρακτική που στρεβλά και έωλα χαρακτηρίζεται ως “παράδοση”, πλην όμως δυστυχώς καταγράφονται και καταγγέλονται συχνά παρόμοια περιστατικά βασανισμού των ζώων μέχρι και σήμερα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν προς τους αρμόδιους υπουργούς συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας να ενημερωθούν εάν υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός φορέας ή μηχανισμός που να έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της τήρησης ή μη των σχετικών με το παστούρωμα διατάξεων του Ν. 4830/2021, εάν διενεργούνται επί της ουσίας έλεγχοι μετά τις καταγγελίες των πολιτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και εάν προτίθεται η κυβέρνηση να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να κατασκευάσουν οι κτηνοτρόφοι υψηλότερη περίφραξη, που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της κίνησης των ζώων χωρίς τον βασανισμό τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Το απάνθρωπο παστούρωμα των ζώων πρέπει να σταματήσει οριστικά
Νόμος του κράτους είναι από τις 18/09/2021, οπότε και δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, ο Νόμος 4830/2021, ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις προβλέποντας ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.
Το παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι μια “τεχνική” που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Αφορά το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή του κεφαλιού με τα πόδια των ζώων, προκειμένου να μην αποδράσουν από τον χώρο που φυλάσσονται. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαιτέρως επώδυνη και συνιστά βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες –οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους- και περνούν όλη τους την ζωή αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.
Τα εξαρθρήματα, τα κατάγματα, οι τενοντίτιδες, οι βαθιές πληγές στο δέρμα λόγω της τριβής με το σχοινί που ενίοτε καταλήγουν σε ακρωτηριασμό του άκρου και η απαράδεκτη συνολικά ποιότητα ζωής των άτυχων ζώων είναι όλες οδυνηρές συνέπειες του παστουρώματος.
Επειδή:
– Ο Νόμος 4830/2021 “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις” είναι ξεκάθαρος, ορίζοντας ρητά στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του Άρθρου 24 πως: “[…]1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται:
(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, […]”
– Για τους παραβάτες της άνω διάταξης και πάλι ο Ν. 4830/2021 προβλέπει στην παρ. 2 του άρθρου 34 “ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) ευρώ.”
– Παρά την ψήφιση του Ν. 4830/2021, καταγράφονται συχνά περιστατικά διαιώνισης της απαρχαιωμένης αυτής μεθόδου, κυρίως στα νησιά λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους.
– Το παστούρωμα συνιστά “τεχνική” που δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακή, παρά μόνο ως παράνομη, αφού αντίκειται από κάθε άποψη στις διεθνείς αρχές της ευζωίας των ζώων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός φορέας ή μηχανισμός που να έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της τήρησης ή μη των σχετικών με το παστούρωμα διατάξεων του Ν. 4830/2021;
2) Διενεργούνται επί της ουσίας έλεγχοι μετά τις καταγγελίες των πολιτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας;
3) Προτίθεται η κυβέρνηση να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να κατασκευάσουν οι κτηνοτρόφοι υψηλότερη περίφραξη, που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της κίνησης των ζώων χωρίς τον βασανισμό τους;
4) Σκοπεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκπονήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των κτηνοτρόφων σχετικά με την αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα να μπει τέλος σε αυτή τη βάρβαρη μέθοδο;
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment