Σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή ο Στέφανος Εμμ. Ψαρράς, σε ηλικία 82 ετών. Γεννήθηκε στη Νάξο το 1942. Ο θανών, γιος του καθηγητή Γυμναστικής Εμμ. Ψαρρά και αδελφός του αείμνηστου ηθοποιού και ποιητή Ιάκωβου Ψαρρά, ήταν διαπρεπής ναξιώτης επιστήμονας και λόγιος. «Ήξερε γράμματα, ήξερε να διαβάζει και να γράφει», όπως παραστατικά και λιτά, αλλά και ολοκληρωμένα, αποτυπώνει τα προσόντα τού θανόντος ο ακαδημαϊκός Στέφανος Δ. Ήμελλος.
Ο Ψαρράς ήταν διδάκτωρ Φιλολογίας, Ιστορικός και Αρχαιολόγος, αριστούχος από τα μαθητικά θρανία της Νάξου μέχρι την πανεπιστημιακή του αποφοίτηση. Δίδαξε επί πολλά χρόνια Ιστορία στο Κολλέγιο Αθηνών, και ανέδειξε πολλούς μαθητές που διακρίθηκαν στη Μέση Εκπαίδευση, αλλά και στις πανεπιστημιακές αίθουσες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με κραταιά παιδεία, φιλοσοφική και πολιτική, προοδευτική και δημοκρατική, συγκρότηση, ανέπτυξε το πολύπτυχο ταλέντο του και στις νεοελληνικές σπουδές, συγγράφοντας και εκδίδοντας τρεις ποιητικές συλλογές με πρωτότυπη θεματολογία και μαστοριά. Μάλιστα έχει συγγράψει και την «Ανθολογία Ναξίων ποιητών».
Ο Ψαρράς έχει δημοσιεύσει πολλά φιλολογικά, ιστορικά και αρχαιολογικά άρθρα σε διάφορα επιστημονικά και τοπικά περιοδικά και έχει συνεπιμεληθεί συλλογικούς τόμους, όπως το «Νάξος, αρμενίζοντας στον χρόνο». Έχει επίσης συνεργαστεί στη μεταγραφή και σχολιασμό δικαιοπρακτικών εγγράφων, όπως του Του(ρ)μπίνου και του παπά Αρώνη (σε δύο ογκώδεις τόμους), βιβλία που αποτελούν διαρκώς πηγές αναφοράς για τους ερευνητές.
Ήταν συνιδρυτής το 1992, μαζί με τον ομότ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Κ. Προμπονά των συνεδρίων υπό τον γενικό τίτλο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» και ομού συνδιοργανωτές των τεσσάρων από τα επτά που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, στα οποία ήταν και εισηγητής και συγγραφέας επιστημονικών εργασιών.
Ο Ψαρράς ήταν από τους διανοούμενους που τίμησαν τον ρόλο τους και ψήλωσε πνευματικά τον τόπο, διδάσκοντας παράλληλα ακέραιο ήθος, επαγγελματική ευσυνειδησία, σεμνότητα και ταπεινότητα. Όλα αυτά τα προσόντα δεν τον οδηγούσαν να ρέπει σε μικρότητες. Τον χαρακτήριζαν η ανεπιτήδευτη ευγένεια, η κοινωνική ευαισθησία, η ανεκτικότητα, η δοτικότητα, η αλληλεγγύη.
Τα τελευταία χρόνια η μοίρα τού στέρησε τη λειτουργία του συγκριτικού πλεονεκτήματός του, της σκέψης και γραφής. Και θα ήταν πολύ παραγωγικά αυτά τα χρόνια, όπως μπορεί να μαρτυρήσουν αυτοί που γνώριζαν τα σχέδια, το υλικό, την προεργασία, τις έξοχες ικανότητες και τα πολυσχιδή πνευματικά του ενδιαφέροντα.
Ήταν συνιδρυτής του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα» και μέλος της Συντακτικής του Επιτροπής μέχρι σήμερα, μετά το κλείσιμο του περιοδικού «Ναξιακά», στο οποίο επίσης συμμετείχε. Προ καιρού δώρισε μεγάλο αριθμό πολύτιμων βιβλίων και περιοδικών στη «Βιβλιοθήκη Γιώργου Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών, στο Φιλώτι.
Στις 31/10/2022 έχασε τη γυναίκα του, λαμπρή φιλόλογο, Ζέττα Οικονόμου-Ψαρρά, με την οποία συμπορεύτηκαν από τα φοιτητικά χρόνια και η οδύνη αυτή επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του.
Η πολιτική κηδεία του Στέφανου Εμμ. Ψαρρά θα γίνει στη Ριτσώνα, στην Αθήνα, την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.
(Στην πρώτη φωτογραφία, με την αγαπημένη σύζυγό του Ζέττα και στη δεύτερη, οι παλιοί συμμαθητές, οι συγκάτοικοι του ίδιου θρανίου στο Γυμνάσιο Νάξου, από αριστερά ο αείμνηστος Στέφανος Ψαρράς, στη μέση ο ομότ. καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Μανόλης Δρης και δεξιά ο ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Προμπονάς).
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις