Αυτή η συνταγή για πατσαβουρόπιτα, ή αλλιώς κανταΐφι του τεμπέλη, είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.
Του Στρατή Πέτρου
Το τραγανό φύλλο κανταΐφι, οι ξηροί καρποί και η πλούσια επικάλυψη με σιρόπι συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα γλυκό που θα λατρέψουν όλοι.
Δοκιμάστε την και μοιραστείτε την με τους αγαπημένους σας!
Υλικά:
400 γρ Κανταΐφι ψιλοκομμένο
260 γρ Καρύδι Τριμμένο
100 γρ Φουντούκια τριμμένα
70 γρ Φρυγανιά
4 γρ Κανέλα Σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο
1 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο Σκόνη
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα Λεμόνι
300 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο
Για το Σιρόπι
650 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ Νερό
80 γρ Γλυκόζη
2 ξυλάκια κανέλα
3 φλούδες απο Λεμόνι
1 βανίλια
1 κουτ γλυκού Ροδόνερο (Προαιρετικά)
Εκτέλεση:
– Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή παίρνοντας το κανταΐφι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε πολύ ψηλά κομμάτια.
– Mόλις τα ψιλοκόψουμε τα τοποθετούμε μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη.
– Στη συνέχεια σε ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε το τριμμένους ξηρούς καρπούς τα μπαχαρικά τη φρυγανιά και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
– Στη συνέχεια ρίχνουμε τα 3/4 από το λιωμένο βούτυρο μέσα στη λεκάνη με το κανταΐφι και με τα χέρια μας το ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να βουτυρωθεί παντού.
– Τελειώνοντας ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς με τα μπαχαρικά μέσα στη λεκάνη με το κανταΐφι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα μαζί.
– Μεγάλη προσοχή να ανακατευτούν πολύ καλά οι ξηροί καρποί με το κανταΐφι.
– Στη συνέχεια με λίγο από το βούτυρο που περίσσεψε λαδώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 28 * 20 και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
– Απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και σε συνέχεια το πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο συμπαγής.
– Σε αυτό το στάδιο μπορεί να σας βοηθήσει και μια λαδόκολλα ώστε να το πιέσετε καλύτερα.
– Αφού έχει γίνει αρκετά συμπαγές στο κανταΐφι μας τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε σε όλη την επιφάνεια του.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.
– Μόλις βάλουμε για ψήσιμο το κανταΐφι ετοιμάζομαι απευθείας στο σιρόπι διότι θέλουμε να είναι χλιαρό προς ζεστό ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για τρία λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
– Έτοιμο ψημένο το κανταΐφι μας όπως βλέπετε έχει πάρει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα έτσι όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπιτα.
Το αφήνουμε ένα τραβήξει όλο το σιρόπι και να σιροπιαστεί πολύ καλά εγώ το άφησα για ένα ολόκληρο βράδυ και στη συνέχεια το έβγαλα και το αναποδογύρισα για ωραιότερη εμφάνιση.
Πηγή: xrysoskoufaki.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις