Στριφτόπιτα Κοζάνης με κρέμα λεμονιού

Newsroom.
27/05/2024 06:45
 
 
 

Η Κοζάνη φημίζεται για τις πίτες της. Επιπλέον, στο Λαογραφικό μουσείο της είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω μια ονειρική στριφτόπιτα που η συνταγή της κρατά … από τις αρχές του αιώνα.

Ο Σπύρος Νάκος μας δίνει την δοσολογία των υλικών σε μονάδες μέτρησης σημερινές, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γρήγορα και απλά.

Από το Σπύρο Νάκο executive chef Delliniko, Παλαιό Φάληρο

Υλικά:

400 γρ. φύλλο κρούστας
160 ml. χυμό λεμονιού
2 λεμόνια ξύσμα
125 γρ. βούτυρο φρέσκο
180 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 δόση βανίλια σκόνη
100 γρ. βούτυρο για τα φύλλα και το ταψί

Για το φινίρισμα
Λίγο ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

– Αρχικά σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τη βανίλια και τα αυγά και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα.
– Έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.
– Ενώ κρυώνει η κρέμα μας, παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το απλώνουμε στον πάγκο. Μόλις κρυώσει η κρέμα, τη βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και τραβάμε μια γραμμή με τη γέμιση από τη μια άκρη στην άλλη.
– Μετά περνάμε με βούτυρο το φύλλο και το κάνουμε ρολό
– Στη συνέχεια γυρίζουμε κυκλικά το ρολό και σχηματίζουμε τη στριφτόπιτα.
– Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
– Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά τις στριφτόπιτες με λιωμένο βούτυρο και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
– Έπειτα ψήνουμε τις στριφτόπιτες μας, σε προθερμασμένο φούρνο. Στους 180-190 βαθμούς για 50′ με 1 ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο.
– Αφού ψηθεί πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
– Ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε.. Η δοκιμή!! Όμως πρέπει να περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Tips:

Είναι αλήθεια ότι, εάν περάσουμε τις στριφτόπιτες μόλις ψηθούν με ζελέ επικάλυψης ουδέτερο και πασπαλίζουμε με τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια καραμελωμένα σπασμένα το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό…

Πηγή: emvolos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*