Συνταγή για Γιαπράκια Ρόδου (ντολμαδάκια με κιμά) με μικρά μυστικά και με τον πιο εύκολο τρόπο τυλίγματος (video)

Newsroom.
30/05/2024 06:50
 
 
 

 Οι παραδοσιακές παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Υλικά:
• 1/2 κιλό κληματόφυλλα
• 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 3/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
• 1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπας άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/2 κούπας ρύζι Καρολίνα
• αλάτι, πιπέρι
• 1 κούπα λάδι
• 1 κούπα νερό βραστό
• 1/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
• 2 αυγά
• 1/2 κούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
-Πλύντε τα κληματόφυλλα κι αφαιρέστε τα κοτσάνια. Ζεματιστέ τα βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει 2′-3′ και στραγγιστέ τα.
-Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ρύζι, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι.
-Ζυμώστε τα, να ανακατευθούν καλά Βάλτε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε το.
-Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας κι αραδιαστέ τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο σε σειρές. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.
-Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο, σκεπαστέ τα ντολμαδάκια μ’ ένα πιάτο που να χωράει στην κατσαρόλα και προσθέστε το βραστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να μείνουν με πολύ λίγο ζουμί.
-Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τ’ αυγά μ’ ένα πιρούνι κι ανακατέψτε τα με το χυμό λεμονιού ρίχνοντας τον λίγο-λίγο, Κατόπιν ρίξτε κι ανακατέψτε στο αυγολέμονο λίγο από το ζουμί του φαγητού, ρίχνοντας το κουταλιά – κουταλιά και περιχύστε μ’ αυτό τα ντολμαδάκια κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο. Αν προτιμάτε, φτιάξτε αυγολέμονο κρέμα. Αφήστε το φαγητό να σταθεί 15′, πριν το σερβίρετε. Τρίψτε στην επιφάνεια λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά.

Tips

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας λίγα από τα μυστικά μου για πετυχημένα ντολμαδάκια.

Επειδή το αίμα τραβάει από Σμύρνη, γενικά δεν αφήνω μια συνταγή στην τύχη της! Θα βάλω λίγες πινελιές να γίνει το φαγητό λίγο πιο πικάντικό ή λίγο πιο ενδιαφέρον!

Λοιπόν ας ξεκινήσω:
1. Επειδή δεν έχω πρόσβαση σε αμπέλι, αγοράζω φύλλα σε γυάλινο βάζο, που πάντα είναι τρυφερά και σχετικά μικρά.
2. Βάζω ρύζι καρολίνα (για σούπα)
3. Βάζω ελάχιστη κανέλα, ίσα στην άκρη του μικρού κουταλιού
4. Βάζω λίγο κουρκουμά, ίσα στην άκρη του μικρού κουταλιού
5. Βάζω καμιά 10αριά-12αριά ξανθές σταφίδες να γλυκάνει η γεύση
6. Όταν έχω, ρίχνω και ζουμί από μαγειρεμένο ή βρασμένο κοτόπουλο (για τα γιαλαντζί)
7. Στρώνω κάτω στον πάτο της κατσαρόλας πάντα τα φύλλα που είναι σχισμένα ή χοντρά και μεγάλα, για να μην καούν τα ντολμαδάκια.
8. Βάζω αρκετό λεμόνι, επειδή μου αρέσουν λίγο ξινούτσικα.
9. Σκεπάζω με ένα πιάτο που καλύπτει σχεδόν όλα τα ντολμαδάκια και βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 141 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*