Το τρουφάτο μυρμηγκάτο αποτελεί ένα λαχταριστό γλυκό ψυγείου, ιδανικό για κάθε περίσταση.
Συνδυάζει αρμονικά τρία βασικά στοιχεία:
Αφράτο παντεσπάνι: Φτιαγμένο με βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα και αλεύρι, το παντεσπάνι αποτελεί την βάση του γλυκού. Η υφή του είναι μαλακή και αφράτη, προσφέροντας μια ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα.
Γράσο σοκολάτας: Πλούσια και γευστική, η κρέμα σοκολάτας αγκαλιάζει το παντεσπάνι, χαρίζοντας μια δόση σοκολατένιας απόλαυσης. Η κρέμα μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας γάλα, κακάο, ζάχαρη, κορν φλάουρ και βούτυρο.
Τρούφα: Η τρούφα αποτελεί το “αστέρι” του γλυκού, προσδίδοντας μια αίσθηση πολυτέλειας και γεύσης. Πασπαλισμένη στην κρέμα σοκολάτας, η τρούφα δημιουργεί μια γοητευτική αντίθεση υφών, συνδυάζοντας το μαλακό με το τραγανό.
Υλικά:
120 γρ Βούτυρο Αγελαδινό
370 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
4 Αυγά
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
230 γρ γάλα χλιαρό
185 γρ χυμό Πορτοκάλι
85 γρ Καρύδα αποξηραμένη
170 γρ Τρούφα Μαύρη
500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ Μπεικιν παουντερ
Για το Σιρόπι
800 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
700 γρ νερό
Για το Γλάσο
130 γρ Κουβερτούρα 55 %
125 γρ Κουβερτούρα Γάλακτος
170 γρ Εβαπορέ γάλα
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε να αφρατέψουν για περίπου 5 λεπτά, φυσικά μπορείτε και με μίξερ χειρός.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό γάλα το ξύσμα πορτοκαλιού το χυμό πορτοκαλιού και την καρύδα και φυσικά την τρούφα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε για 2 δευτερόλεπτα το πολύ.
Μετά ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 36χ25cm και ρίχνουμε το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40 με 45 λεπτά ανάλογα το φούρνο τσεκάρουμε και με μαχαιράκι.
Έτοιμο ψημένο μυρωδάτο και αφράτο σιροπιάζουμε αμέσως το καυτο μυρμηγκάτο με το παγωμένο σιρόπι.
Γλάσο Σοκολάτας
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ την κουβερτούρα γάλακτος και κανονική λιώνουμε Στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το μυρμηγκάτο μας πριν ρίξουμε το γλάσο σοκολάτας.
Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας επάνω στο μυρμηγκάτο και απλώνουμε αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει μόλις κρυώσει κόβουμε και σερβίρουμε ένα υπέροχο σιροπιαστό γλύκισμα που διατηρείται και στο ψυγείο.
Αν θέλετε τώρα το καλοκαίρι το σερβίρεται και με παγωτό.
Καλή Όρεξη!!
Πηγή: xrysoskoufaki.gr του Pastry Chef Stratou Petrou
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις