Σύνδεσμος Σικινητών: Δύο χρηματοδοτήσεις συνολικού ποσού 15.000 ευρώ από το Cyclades Presenvation Fund και τα ‘Σημεία Στήριξης’

Newsroom.
01/08/2024 17:35
 
 
 

Δύο χρηματοδοτήσεις συνολικού ποσού 15.000 ευρώ έλαβε ο Σύνδεσμος Σικινητών από το Cyclades Presenvation Fund για πολιτιστικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα και δράσεις ανακύκλωσης και από τα ‘Σημεία Στήριξης’ για τη κατασκευή βοτανόκηπου και ψηφιοποίηση του ερμπαρίου της χλωρίδας του νησιού

Οι ανακοινώσεις του συνδέσμου:

Ο Σύνδεσμος πρότεινε στο Cyclades Preservation Fund και έλαβε από αυτό χρηματοδότηση με συνολικό ποσό 5000 ευρώ για ένα διπλό πρόγραμμα περιβαλλοντικών δράσεων, αφενός πολιτιστικών (προβολή στις 10 Αυγούστου της ταινίας περιβαλλοντικού περιεχομένου «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» και διοργάνωσης στις 5 Αυγούστου γιόγκα δίπλα στη θάλασσα με παράλληλο καθαρισμό της παραλίας και συζήτηση για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τα νησιά μας) και αφετέρου δράσεων ανακύκλωσης που θα προστεθούν στην υπάρχουσα προσπάθεια του δήμου για ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και κουτιών αλουμινίου όπως και αυτή των γυάλινων μπουκαλιών αλλά και του μαγειρικού λαδιού και των μπαταριών που γίνεται στη Σικιναγορά.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος πρότεινε την αγορά κάδων ανακύκλωσης ποτηριών του καφέ, μιας και αυτά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων σήμερα. Οι  κάδοι θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία στο Κάστρο και στην Αλοπρόνοια και θα έχουν δυνατότητα να δέχονται και το υπόλοιπο του καφέ έτσι ώστε τα κύπελλα,χάρτινα ή πλαστικά, να μπαίνουν άδεια σε στήλη και να μαζεύονται εύκολα και χωρίς να χύνεται παντού ο υπόλοιπος καφές. Επίσης εγκρίθηκε η αγορά κάδων ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών νερού και αλουμινίου (τενεκεδάκια αναψυκτικών και μπύρας) ειδικά για τις παραλίες, με κάδους με επένδυση ανθεκτικού στην υγρασία ξύλου. Ακόμα, πετύχαμε την αγορά πήλινων μικρών γλαστρών για να τοποθετηθούν παντού στους οικισμούς γεμάτες με άμμο ώστε οι καπνιστές να πάψουν να πετάνε τις γόπες τους στα πλακόστρωτα και φυσικά το ίδιο θα γίνει στην άμμο των παραλιών με μεγαλύτερες γλάστρες ώστε να πετάγονται τα αποτσίγαρα εκεί και να μαζεύονται εύκολα. Την συλλογή θα την κάνουν οι υπεύθυνοι καθαριότητας του δήμου.

Τέλος, στην ίδια πρόταση υπάρχει και ποσό για να αναβιώσει το application που είχε δημιουργηθεί και πάλι με χρηματοδότηση του Cyclades Preservation Fund για τα μονοπάτια του νησιού, με συνεργασία με το σχολείο Σικίνου το 2022. Από τη στιγμή που η ΕΛΛΕΤ κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο app για τα μονοπάτια (Sikinos Paths) προτείναμε να μετατρέψουμε το app του Σχολείου σε περιβαλλοντικό (Sikinos Nature) ώστε να δώσουμε πληροφορίες για την ανακύκλωση, το περιβάλλον της Σικίνου και των κινδύνων του, της χλωρίδας του νησιού και άλλων περιβαλλοντικών πληροφοριών.

Η έγκριση από το Fund δόθηκε στις 12 Ιουλίου, η υπογραφή του συμφωνητικού έγινε στις 30 Ιουλίου και τα πρώτα χρήματα κατατέθηκαν στις 31 Ιουλίου. Οι γλάστρες και οι κάδοι ανακύκλωσης για τη παραλία παραγγέλθηκαν και θα είναι στο νησί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι κάδοι για τα ποτήρια του καφέ θα παραγγελθούν τη 1η Σεπτέμβρη και θα έρθουν στη Σίκινο τον Οκτώβριο και κάποιοι θα χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα για τους ντόπιους κατοίκους. Του χρόνου, βέβαια, θα είναι έτοιμοι από νωρίς για να μειώσουν ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα των σκουπιδιών στο νησί μας.
Η πρόταση συντάχθηκε από το μέλος του ΔΣ, Κώστα Πλατή.

Ευχαριστούμε πολύ το Cyclades Preservation Fund για την ευκαιρία που μας έδωσε να συνεργαστούμε. Ευχαριστούμε και τον Φώτη και την Άντα για τις προτάσεις και την αρχική παραίνεση.

Το ίδρυμα Μποδοσάκη συντονίζει μια πρωτοβουλία πολλών ιδρυμάτων κάτω από τη κοινή ονομασία «Σημεία Στήριξης», η οποία έχει φτάσει στον 7ο κύκλο της.

Ο Σύνδεσμος πρότεινε τη χρηματοδότηση με 10.000 ευρώ για τη κατασκευή βοτανόκηπου στο Κάστρο και τη διαμόρφωση μέρους του κήπου του Πέτρινου σπιτιού του στην Αλοπρόνοια ως συμπληρωματικού μίνι βοτανόκηπου. Η πρότασή μας εγκρίθηκε στις 17 Ιουλίου!

Η δράση είναι σύνθετη και απαιτεί τεχνογνωσία, οπότε θα συνεργαστούμε με εξειδικευμένους επιστήμονες που κατασκευάζουν βοτανόκηπους. Τα φυτά που θα φυτευτούν θα είναι περίπου 500 και θα είναι όλα ντόπια. Έχουν ήδη συλλεχθεί μοσχεύματα την άνοιξη, αναπαράγονται σε συνθήκες εργαστηρίου και θα μας παραδοθούν έτοιμα φυτά στα τέλη φθινοπώρου για να φυτευτούν στον βοτανόκηπο ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από το κοινό. Στόχος μας είναι να αναπαράγει φυτά κάθε χρόνο για να προμηθεύει τους Σικινιώτες με ντόπια φυτά.

Παράλληλα θα ψηφιοποιηθεί το ερμπάριο (το «φυτολόγιο» με τα 200+ είδη που έχουν συλλεχθεί ήδη κι αυτά την άνοιξη και είναι προς αναγνώριση). Τα αποξηραμένα φυτά ερμπαρίου θα μας παραδοθούν σε φυσική μορφή πάνω σε χαρτόνια ερμπαρίου και τοποθετημένα σε νόρμες, ταξινομημένα ανά είδος, γένος και οικογένεια.
Με τη χρηματοδότηση των Σημείων Στήριξης αυτά θα ψηφιοποιηθούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο ώστε να ανέβει στο σάιτ του Συνδέσμου η πλήρης βάση δεδομένων ούτως ώστε να υπάρχει η πληροφορία διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, εξειδικευμένο και μη, όπως επίσης να μπορεί κάποιος να δει τα φυτά του νησιού ακόμα κι αν δεν έρθει στη Σίκινο.
Η πρότασή μας πέρασε επιτυχώς τρείς γύρους! Φορέας χρηματοδότησης είναι το Ίδρυμα Λεβέντη, ίδρυμα που χρηματοδοτεί τις περιβαλλοντικές δράσεις στα Σημεία Στήριξης. Απομένουν διάφορα διαδικαστικά ενώ η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.

Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Λεβέντη και ευχαριστούμε ιδιαίτερα  την επιστημονική συνεργάτιδα της πρότασης, Χαρά Χαραλαμπίδου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 59 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*