Μαρμελάδα σύκο με μέλι και ζάχαρη ή στέβια

Newsroom.
09/08/2024 07:08
 
 
 

Τώρα που τα σύκα έχουν ωριμάσει είναι καιρός για να φτιάξουμε μια υπέροχη καλοκαιρινή μαρμελάδα σύκο αλλά με λιγότερη ζάχαρη.

Διαλέξτε ώριμα σύκα για την μαρμελάδα για να έχουν πολλά ζάχαρα και έτσι μπορείτε να μειώσετε και άλλο την ζάχαρη. Επιλέξαμε να κάνουμε μαρμελάδα με μέλι και ζάχαρή ή στεβια.

Σας παρουσιάζω την αγαπημένη μου μαρμελάδα για να την απολαμβάνουμε όλοι μαζί κάθε πρωί πάνω στο ψωμάκι μας.

Υλικά για 1,5 βάζο μεσαίο μέγεθος
820 γρ. σύκα
120 γρ. μέλι
100 γρ. ζαχαρη (ή στέβια σε αναλογία, 1 γρ στέβια = 10γρ ζάχαρη)
80 γρ. νερό
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2-3 γαρύφαλλα
1 φύλλο αρμπαρόριζα

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα σύκα από το κοτσάνι. Ξεφλουδίζουμε λίγο τα σύκα. Δεν πειράζει αν έχουμε αφήσει τη φλούδα αρκεί να είναι καλά πλυμένα.
Βάζουμε το σύκα, το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη. Όταν έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου 45 λεπτά.
Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει και καεί, ειδικά καθώς το μείγμα αρχίζει να πήζει. Με την ξύλινη κουτάλα πιέζουμε τα σύκα να διαλυθούν, αλλά ωραίο είναι να υπάρχουν και μεγάλα κομμάτια του φρούτου.
Η διαδικασία για να δέσει η μαρμελάδα είναι περίπου στα 40-45 λεπτά. Ρίχνουμε το φύλλο αρμπαρόριζας, και τα γαρύφαλλα περίπου 10-15 λεπτά πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά στην κατσαρόλα και μετά βάζουμε τη μαρμελάδα σε βάζα (αποστειρωμένα ή όχι), κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Μόλις κρυώσει εντελώς τη βάζουμε στο ψυγείο.
Επειδή είναι μικρή η ποσότητα δεν χρειάζεται να αποστειρώσετε τα βάζα, εκτός αν θέλετε.
Τη βάζουμε στο ψυγείο και δροσερή συνοδεύει το πρωϊνό μας, το γιαούρτι μας αλλά και τυριά.

Μικρά μυστικά:
* Τα γαρύφαλλα τα βάζουμε προς το τέλος για να μην είναι τόσο έντονη η γεύση τους στη μαρμελάδα. *Γενικά δεν μου αρέσει να καλύπτεται το φυσικό άρωμα και η γεύση του φρούτου.
*Αντί για γαρύφαλλα μπορείτε να αρωματίσετε την μαρμελάδα με ½ κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας.
*Αν χρησιμοποιήσετε μέλι αρωματικό δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι άλλο.
*Τα δικά μου σύκα ήταν πολύ ώριμα και γλυκά. Ανάλογα προσαρμόστε τη ζάχαρη και το μέλι. Εμένα η δική μου ήταν ισορροπημένη σε γεύση, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά και κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται να βάλετε παραπάνω μέλι ή ζάχαρη (αν θέλετε ακόμα μπορείτε και να μειώσετε την ποσότητά τους).
*Δεν είμαι ειδική στις μαρμελάδες αλλά προσπαθώ να κάνω μικρές ποσότητες για ιδία χρήση και σχετικά με εύκολη διαδικασία.

Πηγή:  secretkitchenandtravel.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*