Μια επιτυχημένη συνταγή από Μοναστήρι στη Λέσβο , με μεγάλη αγάπη σας την προσφέρω ώστε να την φτιάξετε και να τον προσφέρετε στην Εκκλησίά όταν το έχετε ανάγκη!!
Υλικά:
300 γρ Νερό χλιαρό
16 γρ Μαγιά ξηρή
110 γρ Ηλιέλαιο
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
650 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα Λεμονιού
Μισό κουτ γλυκού μαστίχα τριμμένη
1κουτ γλυκού Κανέλα
1/4 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ γλυκού κακουλε τριμμένο
1/2 Γλυκάνισο τριμμένο
1/2 κουτ γλυκού Μαχλεπι
1 βανίλια
Λίγο Μέλι και σουσάμι για Πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι τη μαγιά και ανακατεύουμε, στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό το ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού το ηλιέλαιο τη βανίλια και φυσικά το μείγμα μπαχαρικών που σας γράφω στη συνταγή στο τέλος.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να έχουμε μία ζύμη που κολλάει ελάχιστα το χέρι χωρίς να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον ή στο φούρνο ελάχιστα ζεστό.
Μετά από μία ώρα ή μιάμιση ανάλογα τι θερμοκρασία έχει φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, τον ζυμώνουμε ελάχιστα με το χέρι μας πάλι και σχηματίζουμε μία μπάλα.
Τοποθετούμε σε τσέρκι η φόρμα 18 εκατοστών για μία ώρα να φουσκώσει. Ο Άρτος θα έχει φανταστικά και θα είναι έτοιμος για ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για μία ώρα περίπου.
Μόλις βγει μετά από μία ώρα ψησίματος έχει φουσκώσει υπέροχα και το άρωμα του είναι καταπληκτικό.
Μόλις βγει από το φούρνο αλείφω την επιφάνεια του άρτου με λίγο μέλι και πασπαλίζω με σουσάμι αν θέλετε φυσικά αφήνετε να κρυώσει και να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και αφήνω να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε
Είναι γεμάτος αρώματα και γεύση.
Φτιάξτο με ευλάβεια και πίστη η συνταγή είναι από το μοναστήρι
Πηγή: xrysoskoufaki.gr – Συνταγή του Στράτου Πέτρου
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment