Δ. Καπούνης στον Real: «Είμαστε στο έλεος του Θεού, η Πολιτεία δεν έχει σταθεί στο πλευρό μας!»

Δημήτρη Καπούνη για τις Ευρωεκλογές
Newsroom.
12/08/2024 14:20
 
 
 

 

Τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον πρωτογενή τομέα της Νάξου η λειψυδρία που πλήττει το νησί μας ανέδειξε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέντευξή του στον Real FM.

«Τα πάντα έχει χτυπήσει η κλιματική κρίση. Εδώ και δύο χρόνια εκπέμπουμε SOS εμείς από τη Νάξο και τελικά φθάσαμε στο μη παρέκει και στο να λέμε ότι δεν θα υπάρχει Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Από το 2021 λέμε ότι χρειάζονται στη Νάξο κάποια έργα υποδομής έτσι ώστε να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Τα έργα αυτά δεν έχουν γίνει. Φτάσαμε στο σημείο η παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. να έχει μειωθεί κατά 70%. Από τις 15 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου φυτεύουμε για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά την πατάτα στο νησί, όμως τώρα δεν θα φυτέψει κανείς, επειδή για τον πρωτογενή τομέα (εν αντιθέσει με τον τριτογενή) δεν υπάρχει νερό».

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί: «Στα πηγάδια των 50-60 ετών, με τα 15-18 μέτρα βάθος, δεν υπάρχει νερό και αυτό που έχει μείνει είναι υφάλμυρο και υψηλής αγωγιμότητας. Λόγω της λειψυδρίας, οι παραγωγοί δεν θα καλλιεργήσουν καθόλου πατάτες και δεν έχουν φυτευτεί οι απαραίτητες χονδροειδείς ζωοτροφές για τα ζώα, τα οποία ναι μεν θα πίνουν το υφάλμυρο νερό αλλά θα εμφανίσουν προβλήματα υγείας (διάρροιες, αφυδατώσεις) και δεν θα έχουν την παραγωγή που πρέπει».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης ζήτησε ξανά από την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί το βασικό στήριγμα της οικονομίας της Νάξου: «Η Πολιτεία δεν έχει σταθεί δίπλα μας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν γνωρίζω γιατί. Η Ε.Α.Σ. και ο πρωτογενής τομέας της Νάξου απαιτούν να μην πάει ούτε μία σταγόνα νερού στη θάλασσα κι αυτό θα γίνει με την πραγματοποίηση του (στάσιμου για χρόνια) έργου του φράγματος του Τσικαλαριού και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας, η οποία πρέπει να γίνει άμεσα – ήδη έχει γίνει στην Πάρο (που δεν έχει πρόβλημα με το νερό) και σε άλλες περιοχές. Εδώ όμως δεν έχει γίνει τίποτα, κανένα έργο υποδομής, ούτε υπάρχουν μελέτες και πρόγραμμα για το πώς και πότε θα γίνουν. Τίποτα! Είμαστε στο έλεος του Θεού! Η γεωργία και η κτηνοτροφία στη Νάξο θα εξαφανιστούν και το νησί μας θα ερημώσει! Όταν δεν υπάρχει νερό, υπάρχει πείνα! Κι είναι Αύγουστος ακόμα»…

Επίσης, ο Δ. Καπούνης προειδοποίησε πως θα σημειωθούν νοθείες της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. τους επόμενους μήνες, ακριβώς λόγω της έλλειψής της από την αγορά: «Η Πατάτα Νάξου που θα υπάρχει το πολύ να κρατήσει έως τον Σεπτέμβριο. Από τον Οκτώβριο και έπειτα θα εμφανίζονται πάλι “Πατάτες Νάξου” σε όλη την Ελλάδα που θα είναι “βαπτισμένες”. Θα υπάρχουν νοθείες. Ακόμη, τα στατιστικά των εισαγωγών λένε ότι ήδη στη Νάξο εισάγουμε, π.χ., ντομάτες. Το ίδιο θα γίνει και με την πατάτα – θα καταντήσουμε να έχουμε στη Νάξο πατάτες Αιγύπτου!».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης μίλησε για λίγο και για την τουριστική κίνηση στο νησί μας: «Η Νάξος είναι γεμάτη αυτή τη στιγμή, αν και τον Ιούλιο οι αφίξεις σημείωσαν μία πτώση της τάξης του 5%. Πιστεύουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου να είναι τόσο καλό, ώστε όλος ο μήνας να είναι καλύτερος. Από άποψη τζίρου, πάντως, όλες οι επιχειρήσεις αναφέρουν πως είναι 20% κάτω. Οι επισκέπτες, αναφέρουν, δεν ξοδεύουν αρκετά».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*