Οι σαρδέλες είναι ταπεινά ψαράκια αλλά πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Είναι ψάρια υψηλής διατροφικής αξίας, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
Ξεχειλίζουν από βιταμίνη Β12, σελήνιο, σίδηρο ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.
Όταν μάλιστα οι σαρδέλες είναι γεμιστές, η γεύση εκτοξεύεται…
Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
15 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
Ρίγανη ή θρούμπι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες αφαιρώντας τα εντόσθια και κόβουμε τα κεφάλια.
Ανοίγουμε τα ψάρια με κοφτερό μαχαίρι και με τον αντίχειρα αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τις ραντίζουμε εσωτερικά με ούζο και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Περνάμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε τις μισές σαρδέλες με το δέρμα προς τα κάτω βάζοντας πολύ κοντά τα ψαράκια.
Με ένα κουταλάκι απλώνουμε κατά μήκος τη γέμιση σε κάθε σαρδέλα και τις σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μισές σαρδέλες.
Ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 οC για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στο 180οC ψήνοντας για άλλα 10 λεπτά.
Μόλις ροδίσουν τις γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά.
Βγάζουμε τις σαρδέλες από το φούρνο, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο μαϊντανό και τις σερβίρουμε σε πιατέλα.
Μικρά Μυστικά:
Οι σαρδέλες δεν πρέπει να ψηθούν πολύ για να μην στεγνώσουν.
Καλή Όρεξη
Πηγή: emvolos.gr – Γράφει η Σίσσυ Νίκα
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις