Ντοματοκεφτέδες ή αλλιώς ντοματοτηγανήτες μια γευστική δημιουργία που γίνεται στη στιγμή. Ανήκει θα λέγαμε στην κουζίνα «povera» αφού χρησιμοποιούμε φτωχικές πρώτες ύλες για να την φτιάξουμε.
Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσετε ντοματάκια που είναι πιο νόστιμα αν τύχει μάλιστα να βρείτε αργότερα στις αρχές του καλοκαιριού άνυδρα τότε γίνεται όνειρο…
Πάντως οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται όταν είναι αυθεντικοί αλλά γίνονται χυλός που τον ρίχνουμε με κουτάλι σε καυτό ελαιόλαδο… αυτός είναι ο λόγος που λέγονται ντοματοτηγανίτες…
Aν θέλουμε τρίβουμε και λίγο τυρί φέτα πάνω από τους ντοματοκεφτέδες.
Υλικά:
1 κιλό ντοματάκια κομμένα στα 4
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μισή φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μια πρέζα σόδα μαγειρικής
1 ποτήρι νερό
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20 λεπτά.
Σφίγγουμε το ψωμί στα χέρια μας για να φύγει εντελώς το νερό.
Σε μπασίνα βάζουμε το ψωμί και προσθέτουμε όλα τα υλικά κατά σειρά.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι ώστε να «δέσει» το μίγμα.
Σκεπάζουμε την μπασίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να αναδυθούν τα αρώματα.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις «κάψει» ρίχνουμε με ένα κουτάλι τον χυλό του ντοματοκεφτέ και μόλις δέσει και ροδοκοκκινήσει τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Σε μεγάλη πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους ντοματοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε και τα αρώματα πλημμυρίζουν ….το τραπέζι.
Καλή Όρεξη!!!
Πηγή: emvolos.gr – Γράφει η Σίσσυ Νίκα και η συνταγή είναι του Γιάννη Συρίγο από την Θηρασιά
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις