Το τιριτιτί ή τιριτιτίμ κατ’ άλλους, είναι η συριανή εκδοχή της κυκλαδίτικης φρουτάλιας. Το Σαν Μιχάλη, πέφτοντας στο καυτό τηγάνι κάνει «τιριτιτί» και λιώνει απίθανα.
Υλικά:
3 κολοκυθάκια μέτρια, κομμένα σε ψιλά καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
80 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο (βλ. μυστικό)
6 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
6 αυγά
4 κουτ. σούπας
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσουμε το τυριτιτίμ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για περίπου 2 λεπτά, ίσα να μαραθούν.
Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το τυρί, τα μυρωδικά, πιπέρι και αλάτι με προσοχή, γιατί το Σαν Μιχάλη είναι αλμυρό.
Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, έτσι ώστε να μην έχει ενωθεί εντελώς το ασπράδι με τον κρόκο.
Αφήνουμε τα αυγά για 1 λεπτό να δέσουν με τα υπόλοιπα υλικά και στη συνέχεια τα σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν, έτσι ώστε το τιριτιτίμ να γίνει τριφτό.
Συνοδεύουμε με ψωμί και γιαούρτι στραγγιστό.
Μικρά Μυστικά:
Σαν Μιχάλη: Πικάντικο και αλμυρό τυρί από αγελαδινό γάλα. Παράγεται αποκλειστικά στη Σύρο, αφού είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)
Πηγή: gastronomos.gr
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις