Νάξος: Σφοδρές αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο για τη νομοθετική μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ – Κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού (video)

Newsroom
15/10/2024 23:26
 
 
 

 

Στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συζητήθηκε την Τρίτη το βράδυ, η επικείμενη νομοθετική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης).

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Λεονάρδος Χατζηανδρέου και Γιάννης Κορρές και οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων.

Κατατέθηκαν σχέδια ψηφίσματος από τη δημοτική αρχή και την Λαϊκή Συσπείρωση και σύσσωμο το σώμα συμφώνησε στην αντίσταση και διαμαρτυρία για την προωθούμενη μεταρρύθμιση.

Δημήτρης Λιανός: Αντίθετοι οι δήμοι Κυκλάδων στην κεντρική διαχείριση των Δ.Ε.Υ.Α. από την ΕΥΔΑΠ

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, στην εισήγηση του στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την επικείμενη νομοθετική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) που προβλέπει την ενσωμάτωση των Δ.Ε.Υ.Α. υπό την ΕΔΑΠ, εξέφρασε την αντίθεσή του. Ο κ. Λιανός υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή στερεί από τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους τους, όπως το νερό, κάτι που αντίκειται στην αρχή της αποκέντρωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος ανέφερε ως προηγούμενο παράδειγμα την παρέμβαση του κράτους στη διαχείριση των παραλιών καθώς και τη διαχείριση των απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα των τοπικών αρχών να έχουν λόγο. Επιπλέον, τόνισε τη δυσκολία των νησιωτικών κοινωνιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κεντρικής διοίκησης, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, όπως η απόσταση, οι υποδομές και οι ανάγκες των κατοίκων.

Ο κ. Λιανός επεσήμανε πως τα δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι των Κυκλάδων στέκονται ενωμένοι ενάντια σε αυτήν την κεντρική διαχείριση, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της αποκέντρωσης και τη διατήρηση των τοπικών υπηρεσιών στα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: Κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, στην τοποθέτησή του εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την επικείμενη νομοθετική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ο κ. Χατζηανδρέου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στοχεύει στη συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. σε ανώνυμες εταιρείες, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η τοπική κοινωνία διατηρεί σήμερα τον έλεγχο του νερού σε ζητήματα ποιότητας, ποσότητας και τιμολόγησης, κάτι που θα χαθεί με την ιδιωτικοποίηση. Ο κ. Χατζηανδρέου κάλεσε τον δήμο να αντισταθεί σθεναρά στη μεταρρύθμιση, ενισχύοντας τη φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξή του σε κοινό ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σημείωσε ότι και η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει πρόταση με πολλά σημεία που βρίσκουν σύμφωνη τη δημοτική παράταξή του.

Γιάννης Κορρές: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για το ψήφισμα που αφορά την επικείμενη νομοθετική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για τις Δ.Ε.Υ.Α. Ο κ. Κορρές κατήγγειλε ότι η νομοθετική αυτή κίνηση στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, κάτι που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012 με την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).

Ο κ. Κορρές χαρακτήρισε το νερό ως θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, και ζήτησε να απορριφθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση. Επιπλέον, πρότεινε ένα εναλλακτικό ψήφισμα που επικεντρώνεται στην ανάγκη για δημόσια διαχείριση των υδάτινων πόρων, με προτεραιότητα σε έργα υποδομής και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις Δ.Ε.Υ.Α.

Ο κ. Κορρές ζήτησε τη συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού ψηφίσματος, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου, διασφαλίζοντας την προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό.

Φώτης Μαυρομμάτης: Επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης και στήριξης των δήμων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Μαυρομμάτης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης των δήμων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ειδικά μέσω των έργων αφαλάτωσης και υδροδότησης. Ο κ. Μαυρομμάτης επισήμανε ότι τόσο η Δημοτική Ενότητα Νάξου όσο και άλλες περιοχές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα συστήματα αφαλάτωσης και υπάρχει αυξημένη ανάγκη για άμεσες επενδύσεις σε υποδομές.

Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη νομοθετική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η ένταξη των υδάτινων πόρων σε ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΥΔΑΠ Νήσων, θα πλήξει τους δήμους, όπως συνέβη με τη ΔΕΗ και τον ΦΟΔΣΑ. Υπογράμμισε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν τον έλεγχο των πόρων τους και πως οι δήμοι θα πρέπει να κινηθούν νομικά και πολιτικά για να διασφαλίσουν την προστασία των αρμοδιοτήτων τους.

Ο κ. Μαυρομμάτης κάλεσε τη δημοτική αρχή να συνεχίσει δυναμικά τις ενέργειές της, ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, και να καταπολεμήσει οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών στους υδάτινους πόρους.

Μανώλης Πολυκρέτης: Αυξημένο κόστος νερού και πλήγμα στην αγροτική παραγωγή αν περάσει η νομοθετική ρύθμιση για την ΕΥΔΑΠ Νήσων

Ο Μανώλης Πολυκρέτης εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της νομοθετικής μεταρρύθμισης σχετικά με την ένταξη των Κυκλάδων στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή αυτή θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού και θα πλήξει την αγροτική παραγωγή. Όπως ανέφερε, οι Κυκλάδες, με τη μεγάλη αγροτική τους παραγωγή, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, καθώς η τιμολόγηση του νερού μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας ακόμα και 7-8 ευρώ ανά κυβικό.

Ο κ. Πολυκρέτης τόνισε ότι η σημερινή υποδομή και τα δίκτυα του νησιού, κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή προετοιμασία και μελέτη πριν προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τους βουλευτές των Κυκλάδων να αντιταχθούν στη νομοθετική αυτή πρόταση, και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει τους δήμους με χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη, ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις και έργα υποδομής για τη σωστή διαχείριση του νερού.

Λιανός: Αναγκαία η κοινή στάση – Μαυρομμάτης: Να γράψουμε τη δική μας απόφαση

Ο κ. Λιανός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ενιαία γραμμή αντίδρασης από όλους τους Δήμους του Αιγαίου, ώστε να πιέσουν αποτελεσματικά την κυβέρνηση. Τόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα ενιαίο ψήφισμα από τα δημοτικά συμβούλια των νησιών και να συμμετέχουν ενεργά στις επερχόμενες συζητήσεις στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). «Να προσφύγουμε και να κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις» τόνισε.

Ο κ. Μαυρομμάτης, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πρέπει «να γράψει τη δική του απόφαση» αφού δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τα άλλα νησιά στον τομέα της ύδρευσης.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι νησιωτικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ηπειρωτικές περιοχές, και πως η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.

Δείτε τη συζήτηση του θέματος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 165 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*