Όποια ποικιλία φάβας και αν διαλέξετε, περιχύστε τη στο τέλος με καλό λάδι και προσθέστε φρέσκα μυρωδικά και ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι.
Υλικά:
250 γρ. φάβα από λαθούρι, κατά προτίμηση Σαντορίνης (εξαιρετικές είναι, επίσης, η φάβα Φενεού, της Σχοινούσας, της Σκύρου, κ.ά.)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο
1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο
40 ml χυμός λεμονιού
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το παραδοσιακό σερβίρισμα
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
Εκτέλεση:
– Φάβα
Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 – 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 – 60 λεπτά, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε στη φάβα αλατοπίπερο, το λάδι και το χυμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σαν πουρές. Αν θέλουμε πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο.
– Με ψητά ντοματίνια και μελωμένα κρεμμύδια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 γρ. ντοματάκια, κομμένα στη μέση, με 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη, 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 2 κουτ.σούπας ξίδι βαλσαμικό, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αδειάζουμε στο ταψί και τα απλώνουμε σε μία στρώση.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Ξεφουρνίζουμε και αφαιρούμε τα σκόρδα.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, αλάτι, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη και 90 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε τα ψητά ντοματίνια, τα μελωμένα κρεμμύδια και σερβίρουμε.
– Για τη Φάβα με ντομάτα, ελιές και τσιπς παντζαριού
Ξεφλουδίζουμε 2 ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Τις ανακατεύουμε με 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, 12 ελιές θρούμπες ψιλοκομμένες, χωρίς το κουκούτσι, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, αλάτι και 60 ml ελαιόλαδο.
Τσιπς παντζαριού
Καθαρίζουμε 2 μικρά παντζάρια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιπς (καλύτερα με ένα μαντολίνο, αν έχουμε).
Τα αλευρώνουμε (περίπου 70 γρ. αλεύρι) και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Τηγανίζουμε τα παντζάρια, σε καυτό λάδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε τις ντομάτες με τις ελιές και τα τσιπς παντζαριού και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr της Νένα Ισμυρνόγλου
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις