Οι Κυκλάδες, με τον μοναδικό τους χαρακτήρα, δεν προσφέρουν μόνο εντυπωσιακά τοπία και γραφικά χωριά, αλλά και αυθεντικές γεύσεις που ταξιδεύουν στον χρόνο.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της γαστρονομικής τους κληρονομιάς είναι η φάβα Αμοργού. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή, με την απλότητά της, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την ουσία της νησιωτικής κουζίνας: λίγα αλλά ποιοτικά υλικά, αγάπη για την παράδοση και μια αίσθηση ζεστασιάς που αναδύεται σε κάθε μπουκιά.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πώς να φτιάξετε αυτό το θρεπτικό και γευστικό πιάτο, αποτίνοντας φόρο τιμής στη γαστρονομική τέχνη της Αμοργού!
Υλικά:
– 500 γρ. φάβα Αμοργού
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 1 λίτρο νερό
– 1 φύλλο δάφνης
– Αλάτι και πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
– 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
– 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
– 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
– Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμασία φάβας:
Ξεπλύνετε τη φάβα και βάλτε την να βράσει με το νερό και το
φύλλο δάφνης. Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να
μαλακώσει. Προσθέστε αλάτι προς το τέλος του βρασμού.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέστε το στη φάβα και χτυπήστε την με μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη
υφή.
Καραμελωμένα κρεμμύδια:
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, προσθέστε τις φέτες κρεμμυδιού και τη ζάχαρη. Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (περίπου 15 λεπτά). Σβήστε με το ξίδι.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τη φάβα ζεστή ή χλιαρή, γαρνίροντας με καραμελωμένα
κρεμμύδια, κάπαρη και λίγο ελαιόλαδο.
Μικρά Μυστικά:
Συνοδέψτε με ζυμωτό ψωμί και ένα ποτήρι ντόπιο λευκό κρασί από τις
Κυκλάδες!
Φωτογραφία: Ελεύθερος Τύπος
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις