Αυτή τη γλυκιά τυρόπιτα συνήθιζαν να φτιάχνουν οι καθολικές νοικοκυρές της Σύρου την περίοδο του Πάσχα. Δοκιμάστε τη για ελαφρύ επιδόρπιο αλλά και για πρωινό. Οι πιο εύπορες έκαναν διάφορες παραλλαγές, προσθέτοντας από πούδρα αμυγδάλου μέχρι μαστίχα Χίου. Άλλες άφηναν ένα πορτοκάλι να στεγνώσει στον ήλιο, έπαιρναν τη στεγνή φλούδα του, την κοπάνιζαν στο γουδί και με αυτήν αρωμάτιζαν την τυρόπιτα.
Υλικά:
8 αυγά
600 γρ. ζάχαρη λευκή
1 κιλό κατσικίσιο τυρί ανάλατο ή ανάλατη μυζήθρα με φουλ λιπαρά (Κρήτης ή άλλη)
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
30 ml λικέρ μαστίχα, προαιρετικά
2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ. σούπας κανέλα, σε σκόνη
λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση:
Για την γλυκιά τυρόπιτα από τη Σύρο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6-7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί μέσα στο μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και το λικέρ μαστίχας, αν βάλουμε, και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο χαμηλό ταψάκι διαστάσεων περίπου 35 x 25 εκ. και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, αλλά όχι εντελώς.
Όσο είναι ακόμη ζεστό, περιχύνουμε με το μέλι.
Σερβίρουμε μόλις απορροφηθεί το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Πηγή: gastronomos.gr του Λεονάρδου Ρούσσου
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις