Στη Φολέγανδρο αυτή την ανοιχτή πίτα, που τα τριμμένα κρεμμύδια ποτίζουν με νοστιμιά, την κάνουν με σουρωτό τυρί. Εμείς μπορούμε να βάλουμε ξινομυζήθρα.
Υλικά:
Για το φύλλο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml νερό
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό σουρωτό, φρέσκο μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με πικάντικη γεύση (το αντικαθιστούμε με ξινομυζήθρα)
3 αυγά
3 ξερά κρεμμύδια λευκά, τριμμένα
αλάτι
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσουμε την καλασούνα με σουρωτό της Φολεγάνδρου σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
Φύλλο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε στρογγυλό ταψί 36-38 εκ.
Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 40 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύ- ψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου και τις τυλίγουμε όμορφα, ώστε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Καλή Όρεξη!!!
Πηγή: gastronomos.gr της Ρηνιώς Δεκαβάλλα
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις