Δύο καταπληκτικές συνταγές από την αείμνηστη Βέφα Αλεξιάδου που μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και μας δείχνει βήμα-βήμα πως θα φτιάξουμε το περίφημο Αλμυρό Κανταΐφι. Η γνήσια συνταγή δικής της έμπνευσης που παρουσιάστηκε στο Βιβλίο της Πρόσκληση σε Κοκτέϊλ το 1982 αλλά & το κλασσικό Γλυκό Κανταΐφι με καρύδια!!
Κανταΐφι Αλμυρό με Τυριά
Υλικά:
½ κιλό κανταΐφι
2 κούπες φέτα τριμμένη
½ κούπας ροκφόρ τριμμένο (προαιρετικά)
½ κούπας κασέρι τριμμένο
1 κούπα διάφορες γραβιέρες τριμμένες
½ κούπας βούτυρο
½ κούπας μαργαρίνη
2 κούπες γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
6 αυγά
λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Χτυπήστε ελαφρά 3 αυγά, ρίξτε κι ανακατέψτε τα τυριά και το πιπέρι.
Ξάνετε το κανταΐφι και χωρίστε το σε 30-40 μέρη, ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών που θέλετε. Σκεπάστε το με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται.
Σε κάθε μέρος κανταϊφιού βάλτε από μια κουταλιά γέμιση και τυλίξτε το απαλά.
Τοποθετήστε τα κανταϊφάκια το ένα πλάι στο άλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Λιώστε τα δύο βούτυρα μαζί και περιχύστε με ένα κουταλάκι λίπος κάθε κομμάτι (όχι περισσότερο). Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Αν πρόκειται να τα ψήσετε την ίδια ημέρα ή την επομένη, φυλάξτε τα σκεπασμένα στο ψυγείο.
Μία ώρα πριν τα ψήσετε, περιχύστε τα με το γάλα, την κρέμα και τα υπόλοιπα αυγά, αφού τα χτυπήσετε ελαφρά όλα μαζί να ενωθούν.
Όταν πιούν όλο το υγρό μίγμα, ψήστε τα στους 180°C, ώσπου να ροδίσουν (35′-40′ περίπου). Σερβίρετέ τα αμέσως.
Παραλλαγή: Αντικαταστήστε τις τριμμένες γραβιέρες με 1 κούπα ψιλοκομμένο ζαμπόν. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα και 30′
Κανταΐφι Γλυκό με Καρύδια
Γίνονται 30-35 κομμάτια
Υλικά:
½ κιλό καρύδια χοντροκομμένα
¼ κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι γαρίφαλο
¼ κούπας ζάχαρη
3 κουταλιές κονιάκ
½ κιλό κανταΐφι
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα μαργαρίνη
Για το σιρόπι
6 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1/2 κιλό γλυκόζη
1-2 ξύλα κανέλα
λίγο ξύσμα λεμονιού
Γαρνίρισμα
φιστίκι Αίγινας χοντροαλεσμένο
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε τα 5 πρώτα υλικά και ραντίστε τα με το κονιάκ.
Ξάνετε το κανταΐφι και χωρίστε το σε 30-35 μέρη έτσι, ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες. Όσο εργάζεστε, φυλάξτε το σκεπασμένο με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται.
Βάλτε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά από το μίγμα της γέμισης και τυλίξτε όσο πιο απαλά μπορείτε σε ρολό. Μην τα σφίξετε, γιατί σφίγγουν στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα.
Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά με το άλλο.
Λιώστε μαζί το βούτυρο και τη μαργαρίνη, και περιχύστε τα ρολά με ένα κουτάλι, να βραχούν παντού. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη. Για να τα ψήσετε, ξεπαγώστε τα πρώτα.
Σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στους 175°C 30′. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τα άλλα 30′, ώσπου να ροδίσουν καλά.
Σιρόπι
Βράστε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι 5′ και περιχύστε το κανταΐφι, μόλις βγει από το φούρνο.
Αφήστε το αρκετές ώρες, να πιει όλο το σιρόπι και βγάλτε το σε πιατέλα.
Πασπαλίστε το με λίγο φιστίκι Αίγινας.
*Για να διατηρηθεί τραγανιστό, μην το σκεπάσετε. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές ημέρες.
Πηγή: vefaalexiadou.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις