Στη Σίφνο τη λένε κολοκυθόπιτα λωλή. Πρόκειται για μια αφράτη πίτα χωρίς φύλλο, ζουμερή, γλυκιά και αρωματική, ιδανική για ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ μέσα στη μέρα.
Υλικά:
500 γρ. ψίχα κόκκινης κολοκύθας
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. (1 1⁄2 κούπα) σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κούπα (100 γρ.) ελαιόλαδο
1/2 κούπα (100 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας κονιάκ
1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/4 κούπας σουσάμι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε γλυκιά κολοκυθόπιτα λωλή (χωρίς φύλλο), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C.
Τρίβουμε την κολοκύθα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και την αφήνουμε να στραγγίξει για περίπου 15 λεπτά σε σουρωτό. Έπειτα τη βάζουμε σε βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το σουσάμι.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.
Πηγή: gastronomos.gr της Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment