Παντεσπάνι, πραλίνα, κόκκινα φρούτα, ξηροί καρποί και ακανόνιστα κομμάτια σοκολάτας σε έναν θαυμάσιο γιορτινό κορμό που έχει τα τρικ του αλλά δεν είναι δύσκολος στην παρασκευή.
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
130 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι
1 καψάκι βανιλίνη
Για τη γέμιση
300 γρ έτοιμη πραλίνα φουντουκιού
2 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα φρέσκα κόκκινα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, κούμαρα κ.ά.)
1/3 φλιτζ. τσαγιού ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (καρύδια, φουντούκια κ.ά.)
Για τη διακόσμηση
300 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Εκτέλεση:
Πατεσπάνι
Για να ετοιμάσουμε τον γιορτινό και πανεύκολο κορμό προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 30×35 εκ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη βανιλίνη και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας με ελαστική σπάτουλα με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι απλώς να ξανθύνει.
Ξεφουρνίζουμε και το τουμπάρουμε γρήγορα αλλά προσεκτικά μαζί με το ταψί σε ένα μεγάλο φύλλο χαρτί ψησίματος.
Αφαιρούμε το ταψί και το πρώτο χαρτί ψησίματος που τώρα έχει βρεθεί στην επιφάνεια του παντεσπανιού.
Με μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά 1 εκ. γύρω από το παντεπάνι για να απομακρύνουμε το πιο σκληρό, ξεροψημένο μέρος του.
Όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό, μαζί με το χαρτί ψησίματος της βάσης του.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Διακόσμηση
Λιώνουμε τα 200 γρ. από την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό.
Αποσύρουμε το μπολ και προσθέτουμε την υπόλοιπη τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Το αδειάζουμε στο κέντρο ενός μεγάλου φύλλου από χαρτί ψησίματος.
Το σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και με τον πλάστη ρολάρουμε για να απλωθεί η ζεστή κουβερτούρα σε λεπτή φλούδα ανάμεσα στα δύο φύλλα.
Τυλίγουμε αυτό το «σάντουιτς» γύρω από ένα άδειο, μεγάλο πλαστικό μπουκάλι νερό και στερεώνουμε τις άκρες με σελοτέιπ για να μην ξετυλιχθεί.
Βάζουμε το μπουκάλι στην κατάψυξη – το καμπυλωμένο φύλλο θα παγώσει και θα σταθεροποιηθεί.
Συναρμολόγηση
Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος.
Το αλείφουμε γενναιόδωρα με τα 3/4 από την πραλίνα φουντουκιού και σκορπίζουμε πάνω του τα κόκκινα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (αφήνουμε λίγα φρούτα στην άκρη, για τη διακόσμηση).
Τυλίγουμε ξανά το ρολό, σχετικά σφικτά.
Το μεταφέρουμε σε μακριά πιατέλα σερβιρίσματος και το αλείφουμε παντού με την υπόλοιπη πραλίνα φουντουκιού.
Βγάζουμε από την κατάψυξη το τυλιγμένο φύλλο κουβερτούρας και σπρώχνουμε το μπουκάλι για να το αφαιρέσουμε.
Σπάμε το ρολό όπως είναι κολλημένο στο χαρτί, σε ακανόνιστα κομμάτια και τα ξεκολλάμε εύκολα από το χαρτί.
Τα κολλάμε πάνω στον κορμό με την καμπύλη πλευρά προς τα πάνω, καλύπτοντάς τον ολόκληρο.
Τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να παγώσει καλά.
Για να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με την άχνη για να δώσουμε την αίσθηση χιονιού, διακοσμούμε με τα φρούτα που αφήσαμε στην άκρη και τον κόβουμε σε φέτες.
Πηγή: gastronomos.gr του Δημήτρη Μακρυνιώτη
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις