Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Νάξου στο ερευνητικό κέντρο Cern της Ελβετίας

1o gymnasio episkepsi genevi 1
admin
07/12/2017 11:32
 
 
 

Για πρώτη φορά φέτος, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό.

Στις 24 Νοεμβρίου, ομάδα μαθητών και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με τη συνοδεία τριών καθηγητών και τη συμμετοχή μικρού αριθμού κηδεμόνων, αναχώρησαν από το λιμάνι της Νάξου με πρώτο σταθμό, για παραμονή μιας ημέρας, την Αθήνα, όπου και επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης. Το επόμενο πρωί αεροπορικό ταξίδι-για πολλούς πρωτόγνωρη εμπειρία- και άφιξη στο Μιλάνο, ομιχλώδες βροχερό και συγχρόνως γοητευτικό.

1o gymnasio episkepsi 2

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Λεονάρντο Ντα Βίντσι και περιήγηση στην πλατεία όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της πόλης, Duomo. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η ομάδα κατέληξε, διασχίζοντας τις Άλπεις με λεωφορείο, στη γαλλική πόλη Ανσί, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις των Άλπεων, αφετηρία για τις εξορμήσεις των επόμενων ημερών προς την Ελβετία. Μαγευτικά τοπία: απέραντες λίμνες, χιονισμένοι ορεινοί όγκοι, γραφικά χωριά, οι όμορφες πόλεις Μοντρέ, Λωζάννη, Γενεύη εντυπωσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και φυσικά το CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας). Μετά το καλωσόρισμα από Έλληνες επιστήμονες οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους ξεναγήθηκαν σε ομάδες, από ειδικούς επιστήμονες, στον χώρο του πειράματος CMS, σε βάθος 100 περίπου μέτρων από την επιφάνεια! Την ίδια μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου παρακολούθησαν σύντομη ομιλία από καθηγητή για τις δυνατότητες της επιστήμης της Γενετικής και ξεναγήθηκαν στον χώρο εργαστηρίου όπου διεξάγεται έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτήριο της έδρας του ΟΗΕ για την Ευρώπη.

1o gumnasio episkepsi 3

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο CERN και στο πανεπιστήμιο της Γενεύης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, να εκφράσουν απορίες, να μεταφράζουν για τους συμμαθητές τους εξασκούμενα στη χρήση ξένης γλώσσας την οποία μαθαίνουν, καθώς οι ξεναγήσεις και η ομιλία έγιναν στα αγγλικά. Εντυπωσιάστηκαν ακόμη και από το τελετουργικό: την υποδοχή στους χώρους, τις κάρτες επισκεπτών /συνέδρων που τους μοιράστηκαν, την εξάρτυση(κράνη) που φόρεσαν για λόγους ασφαλείας στο CERN, εμπειρίες από τον κόσμο των ενηλίκων. Ένα άλλο αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελβετία, αρκετές φορές, η ομάδα συναντήθηκε τυχαία με Έλληνες, μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να δείξουν τη χαρά τους που συναντούσαν τα παιδιά τα οποία ανταποκρίνονταν ολόθερμα. Η τελευταία ημέρα στο εξωτερικό περιλάμβανε περιήγηση-αποχαιρετισμό στο Ανσί, στη Γενεύη, και το αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα. Την επομένη, 29 Νοεμβρίου, οι εκδρομείς, κατάκοποι, αλλά και πανευτυχείς και γεμάτοι εμπειρίες και παραστάσεις επέστρεψαν με το πλοίο της γραμμής και με ιδανικές καιρικές συνθήκες στη Νάξο. Εκτιμώντας την επιτυχημένη διεξαγωγή του εγχειρήματος, ευελπιστούμε και θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού μαθητών σε ανάλογες αξιόλογες διοργανώσεις και για τα επόμενα σχολικά έτη.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*