Νίκος Μανιός: «Η ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει τεράστιους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους»

nikos manios syros
admin
21/02/2018 11:53
 
 
 

Τις απόψεις του αναφορικά με την ψηφιοποίηση και το μέλλον της εργασίας, αλλά τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κατέθεσε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός.

Επισφαλείς χαρακτήρισε ο Ναξιώτης βουλευτής τις νέες μορφές απασχόλησης, οι οποίες – όπως είπε – «μπορεί να εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες, παραγωγικές και προσωπικές και να δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης», ωστόσο δυσχεραίνουν τον έλεγχο τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας, καθώς και του τόπου παροχής της εργασίας, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην προστατεύεται από το εργατικό δίκαιο.
«Απαιτείται η λήψη μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, με στόχο τον σαφή καθορισμό της νομικής θέσεως των εργαζομένων (ακόμα και στις πλέον άτυπες μορφές απασχόλησης), την παροχή αποτελεσματικών εγγυήσεων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση μη εφαρμογής των νόμιμων όρων εργασίας και τη μείωση των ανισοτήτων λόγω είδους σχέσης ή σύμβασης εργασίας» ανέφερε ο κ. Μανιός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι καθήκον των κυβερνήσεων των κρατών-μελών να «εφοδιάσουν» τους πολίτες τους με τις εξειδικευμένες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στη σημερινή αγορά εργασίας.
Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να επισημάνει από την πλευρά του, ότι «η ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει τεράστιους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους σε μία εποχή γενικότερης κρίσης και ανισότητας», ενώ αναφερόμενος στη φράση του Πρωταγόρα «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» σημείωσε ότι «όλα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την τέταρτη επανάσταση, μόνο ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει και να τα λύσει».
Τέλος, αναφορικά με το θέμα των ανισοτήτων στα κράτη-μέλη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη η Ε.Ε. να απαντήσει με πειστικό τρόπο στην αναγκαιότητα της πολιτικής μείωσης των ανισοτήτων για να έχει μέλλον ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η ομιλία του κ. Μανιού για την ψηφιοποίηση
https://www.youtube.com/watch?v=dBG9WHwCwlg&feature=youtu.be

 

Η ομιλία του κ. Μανιού για τις ανισότητες μεταξύ κρατών-μελών
https://www.youtube.com/watch?v=Et3NBEEiST4&feature=youtu.be

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*