Σύρος: Απάντηση του Δήμου για την ανακύκλωση μετά τις αντιδράσεις πολιτών

kados anakyklosis
Newsroom.
23/07/2026 13:45

Ο Δήμος αποδίδει τη διακοπή της αποκομιδής σε βλάβη του οχήματος του ιδιώτη αναδόχου και ζητά την προσωρινή αποφυγή απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στους κάδους

Απάντηση στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη διακοπή της αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών έδωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται σε βλάβη του οχήματος του ιδιώτη αναδόχου και δεν αποτελεί πάγια κατάσταση.

Η ανακοίνωση του Δήμου:

Καθώς παρακολουθούμε την αγανάκτηση συμπολιτών μας σχετικά με ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορά στην Αποκομιδή της Ανακύκλωσης, θα θέλαμε να αποκριθούμε στις δυσανάλογες καταγγελτικές διατυπώσεις που εκφράζονται από μερίδα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακυρώνοντας και υποτιμώντας τη σκληρή –και δαπανηρή– προσπάθεια ορθής διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Υλικών από τον Δήμο μας.

Οι εργασίες αποκομιδής των Ανακυκλώσιμων Υλικών έχει ανατεθεί –μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας– σε ιδιώτη ανάδοχο ήδη από το Αύγουστο του 2025. Τα υλικά συλλέγονται ξεχωριστά, καταλήγουν στο ΚΔΑΥ Κορωπίου –αφού προηγουμένως έχουν υποστεί προδιαλογή στο ΣΜΑΥ του ΧΥΤΑ ν. Σύρου.

Η βελτίωση των υπηρεσιών αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών αποτυπώνεται και στα στοιχεία καταγραφής των ποσοτήτων που παρακολουθούνται από την Ελληνική Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – επίσημο φορέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Ελλάδα.

Την περασμένη Πέμπτη 16 Ιουλίου, το μεγάλο φορτηγό αποκομιδής του αναδόχου, υπέστη βλάβη και ο ανάδοχος δεν έχει έως και σήμερα αντικαταστήσει ή επαναφέρει το όχημα.

Από την ημέρα εκείνη, η αποκομιδή της ανακύκλωσης διεκόπη από τους κάδους συλλογής, σε όλο το νησί εκτός από το κέντρο της Ερμούπολης που χρησιμοποιείται μικρό όχημα. Από το Σάββατο 18 Ιουλίου έως και σήμερα, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, προβαίνει στη μερική αποκομιδή από ορισμένα σημεία συλλογής, δρώντας «ανακουφιστικά» στην μεγάλη συγκέντρωση υλικών ανακύκλωσης που συσσωρεύονται στους κάδους. Πρόκειται για μια μεμονωμένη ενέργεια, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση μιας γενικευμένης και πάγιας τακτικής.

Ζητούμε από του συμπολίτες μας να αποφεύγουν την απόθεση υλικών ανακύκλωσης στους κάδους συλλογής –μέχρις ότου εξομαλυνθεί η διαδικασία αποκομιδής από τον ιδιώτη ανάδοχο- ώστε να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση απορριπτόμενων υλικών στα σημεία συλλογής.

Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι καταφανώς άδικη η εκμηδένιση του έργου της αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών λόγω μίας έκτακτης ανωμαλίας, για την οποία άλλωστε ο Δήμος μας δεν φέρει ουσιαστικά καμία ευθύνη.

Αναμένοντας την άμεση επίλυση του προβλήματος, πρόκειται να προβούμε σε νέα ενημέρωση.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.