Καιρός: Βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες – Πότε θα επηρεαστεί το Αιγαίο

Newsroom.
08/10/2026 07:01

Αστάθεια στα δυτικά και βόρεια, πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας και νέα πιθανή μεταβολή από τις 13 Οκτωβρίου – Τι προβλέπουν Σάκης Αρναούτογλου και Θοδωρής Κολυδάς για τις Κυκλάδες

Με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική του καιρού από τις 13 Οκτωβρίου, καθώς τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πιθανότητα εκδήλωσης αξιόλογων βροχοπτώσεων στην κεντρική και νότια χώρα, αλλά και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, η αστάθεια θα επηρεάσει αρχικά το Ιόνιο και την Ήπειρο, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνει ότι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη άνοδο έως τις 9–10 Οκτωβρίου, πριν ακολουθήσει σταδιακή πτώση.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου: Βροχές στο Ιόνιο και την Ήπειρο

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα άστατος στο βόρειο Ιόνιο, κυρίως στην περιοχή της Κέρκυρας, καθώς και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου.

Από τις πρωινές ώρες αναμένονται τοπικές μπόρες, ενώ μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας.

Προς το βράδυ, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περισσότερες περιοχές της Ηπείρου, στα Επτάνησα, στη δυτική Αιτωλοακαρνανία και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατήσουν γενικά καλύτερες καιρικές συνθήκες, με διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι ιδιαίτερα εξασθενημένοι, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι, που στην περιοχή της Κέρκυρας θα φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τοπικά τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στη Θεσσαλία, στον Έβρο και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου: Συνεχίζεται η αστάθεια στα βορειοδυτικά

Την Παρασκευή, οι περισσότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται και πάλι στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένονται ιδιαίτερα αξιόλογα φαινόμενα, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, σε ορισμένες κεντρικές και νότιες περιοχές οι μεσημεριανές θερμοκρασίες θα θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να επικρατεί έντονη ζέστη.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου: Ενισχύονται οι βροχές από το βράδυ

Το Σάββατο, βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάζει την Ιταλία θα επιχειρήσει να μεταφέρει βροχοφόρα συστήματα προς τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται κυρίως νεφώσεις στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και έως τη δυτική Μακεδονία, με πιθανότητα περιορισμένων τοπικών βροχών.

Ωστόσο, από το βράδυ του Σαββάτου η εικόνα θα αλλάξει, καθώς τα φαινόμενα θα ενισχυθούν στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα και θα αρχίσουν να επηρεάζουν τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Οι περισσότερες και εντονότερες βροχές αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή, κυρίως στα Επτάνησα και στη δυτική Ελλάδα.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου: Βροχές και καταιγίδες σε περισσότερες περιοχές

Την Κυριακή, η αστάθεια θα συνεχιστεί στη δυτική Ελλάδα, με τα φαινόμενα να ενδέχεται να φτάσουν έως τη Μεσσηνία.

Βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες αναμένονται επίσης στη Μακεδονία και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου διευκρινίζει πάντως ότι οι βροχοπτώσεις δεν αναμένεται απαραίτητα να είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε όλες τις περιοχές.

Από το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόσκαιρη ενίσχυση.

Μέχρι το βράδυ, οι βροχές πιθανόν να επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου: Τα φαινόμενα μετατοπίζονται ανατολικά

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας δεν αποκλείονται αξιόλογες βροχοπτώσεις στη Θράκη, στη Λέσβο και ενδεχομένως στη Χίο.

Στη συνέχεια, το σύστημα θα κινηθεί προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να περιοριστούν και να εξασθενήσουν.

Παράλληλα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου ο καιρός θα αποκτήσει πιο έντονα φθινοπωρινά χαρακτηριστικά.

Από 13 έως 16 Οκτωβρίου: Πιθανές δυνατές βροχές στην κεντρική και νότια Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης βροχών και καταιγίδων στην κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και στο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους δυνατά, ενώ η αστάθεια πιθανόν να διατηρηθεί έως τις 14–15 Οκτωβρίου ή ακόμη και τις πρωινές ώρες της 16ης.

Ο μετεωρολόγος τονίζει, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη χρειάζεται επιβεβαίωση, καθώς παραμένει αβέβαιη η ακριβής κατανομή και η ένταση των βροχοπτώσεων.

Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Για τις Κυκλάδες, ο καιρός θα παραμείνει γενικά ήπιος κατά τις πρώτες ημέρες της πρόγνωσης, με περιορισμένη πιθανότητα αξιόλογων βροχοπτώσεων.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρχικά ασθενείς, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επικρατήσουν νοτιάδες, που ενδέχεται να φτάσουν τα 5 με 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, μέχρι και τη Δευτέρα δεν διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση από πλευράς ανέμων για τις θαλάσσιες μετακινήσεις, με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία.

Το ενδιαφέρον για τη Νάξο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων στρέφεται κυρίως στο διάστημα 13–16 Οκτωβρίου, όταν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί το Αιγαίο από νέο κύμα αστάθειας.

Προς το παρόν, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ασφάλεια ποια νησιά θα δεχθούν βροχές και πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

Κολυδάς: Άνοδος της θερμοκρασίας έως τις 9–10 Οκτωβρίου και στη συνέχεια πτώση

Στην εξέλιξη του καιρού αναφέρεται και ο Θοδωρής Κολυδάς, αξιοποιώντας στοιχεία του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου ECMWF.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του για το διάστημα έως τις 19 Οκτωβρίου, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αρχικά ήπια άνοδο, με τις υψηλότερες τιμές να αναμένονται γύρω στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

Από τις 10–11 Οκτωβρίου και μετά διαφαίνεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης αξιόλογων βροχοπτώσεων.

Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει ότι τα προγνωστικά σενάρια δεν παρουσιάζουν ακόμη ισχυρό και γενικευμένο σήμα βροχοπτώσεων για ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο, όπου τα στοιχεία του ευρωπαϊκού μοντέλου εμφανίζουν σαφέστερες ενδείξεις για βροχές.

Παράλληλα, τονίζει ότι όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τις πρώτες ημέρες της πρόγνωσης τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την παρακολούθηση των νεότερων δεδομένων.

Το επόμενο διάστημα, επομένως, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για την πιθανή μεταβολή του καιρού στα μέσα Οκτωβρίου και το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.