Τα πλαστικά σκότωσαν την φάλαινα που ξεβράστηκε στη Σαντορίνη

 
 
 

Περισσότερα από 30 κιλά (!) πλαστικές σακούλες είχε καταπιεί η φάλαινα -φυσητήρας, η οποία ξεβράστηκε πριν από λίγες μέρες στη Σαντορίνη.
Η νεκροτομή που έγινε στο άτυχο θηλαστικό αποκάλυψε ότι το στομάχι του ήταν γεμάτο από αυτές, με το πεπτικό του σύστημα να αδυνατεί να τις αποβάλλει. Η κατάποση του πλαστικού προκάλεσε γαστρικό σοκ στη φάλαινα, η οποία και κατέληξε.

Το κήτος (αρσενικού φύλου), μήκους 7 τόνων και μήκους 9 μέτρων είχε εντοπιστεί σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Αδιάβατα, στο Ακρωτήρι. Σύμφωνα με την κτηνιατρική έκθεση της νεκροψίας, βρισκόταν σε αποσύνθεση και έφερε μεταθανάτιες κακώσεις, ενώ όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι ο θάνατος του προερχόταν από παθολογικά αίτια, όπως και επαληθεύτηκε.
Σύμφωνα με την Greenpeace, το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης παγκοσμίως προέρχεται από τα πλαστικά, μετατρέποντας τις θάλασσες στη μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου: Τα πλαστικά απειλούν τη θαλάσσια ζωή, εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα και διατηρούνται στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Ειδικότερα, στη Μεσόγειο πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών.
Όμως και τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού (μικροπλαστικά) είναι πολύ επικίνδυνα για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αφού καταλήγουν στο στομάχι και τους ιστούς των θαλάσσιων οργανισμών. Τα μικροπλαστικά αποτελούν πηγή τοξικών ουσιών, γιατί περιέχουν τέτοιες ουσίες στα συστατικά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα απορροφούν επιπλέον τοξικές ουσίες, που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό.
(Πληροφορίες: cyclades24.gr και greenpeace)

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*