Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με περιβαλλοντικούς φορείς της Νάξου

 
 
 

oikologoi foreis naxou

Συνάντηση με εκπροσώπους της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου και του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής, είχαν το Σάββατο 2 Ιουνίου οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Νάξο και της συμμετοχής τους στην θεματική ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη -αλιεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης, και συνεργάτες του γραφείου του, αλλά και από την Εκτελεστική Γραμματεία η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συνεκπρόσωπος – συντονίστρια χαρτοφυλακίου Περιβάλλοντος, και οι Τηλέμαχος Σπασίδης και ο Τάκης Νικολακόπουλος, συντονιστές χαρτοφυλακίων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας αντίστοιχα.

Σοβαρά θέματα αιχμής συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν στη συνάντηση, τα οποία και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα που γίνεται η αντίστοιχη θεματική ημερίδα για το περιβάλλον στη Σύρο.

Πιο συγκεκριμένα:

– Η μη αποτελεσματική φύλαξη της προστατευόμενης άγριας ζωής στη Νάξο (αλλά και στα μικρά νησιά του Δήμου Νάξου) από τη λαθροθηρία: με την ύπαρξη ενός μόνου θηροφύλακα για όλες τις Κυκλάδες (!) και την υποστελέχωση –δυσλειτουργία ως προς μετακινήσεις του Δασονομείου του νησιού.

– Η αδυναμία ελέγχου της παράνομης αλιείας στην περιοχή, όπου το σκάφος που διατέθηκε πρόσφατα στο Λιμεναρχείο Νάξου για τον σκοπό αυτό βρίσκεται παροπλισμένο στη Σαντορίνη, για άγνωστους λόγους.

– Η ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης για την προστασία των απειλούμενων ιχθυοαποθεμάτων αλλά και των θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή, με τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο της αλιείας αλλά και τη συνεργασία –συμμετοχή των παράκτιων αλιέων.

– Η επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του χωροταξικού για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και του ενεργειακού σχεδιασμού, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και την παράλληλη κήρυξη μορατόριουμ στην αδειοδότηση μεγάλων αιολικών πάρκων, ώστε να σταματήσει η διελκυστίνδα προσφυγών –αλλαγών ΜΠΕ.

– Η μεγάλη σημασία της έγκαιρης και σωστής ολοκλήρωσης των διαχειριστικών μελετών βόσκησης για την προστασία του εδάφους των ορεινών όγκων, τη συγκράτηση νερού αλλά και το βιώσιμο μέλλον της κτηνοτροφίας και της παραγωγής ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων στα νησιά.

– Η εντεινόμενη λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή, που απαιτούν άμεση ενεργοποίηση για έργα εξοικονόμησης και επανάχρησης νερού, αλλά και προστασίας από ρύπανση νερού και εδαφών.

– Η προστασία του αιγιαλού, των παραλιών και των υγροτόπων από παράνομες κατασκευές, διανοίξεις δρόμων αλλά και αποθέσεις μπαζών, που απαιτεί αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις αυθαιρεσίες σε προστατευόμενες περιοχές, ενίσχυση και ενεργοποίηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και κίνητρα για επανάχρηση οικοδομικών υλικών.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*