«Μπείτε στη θέση τους»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

 
 
 

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους»… Αυτό είναι το μήνυμα που θα κληθούν να συνειδητοποιήσουν οι τουρίστες της Σαντορίνης πριν ανέβουν στην πλάτη ενός από τα γαϊδουράκια για τη διαδρομή με τα 600 σκαλοπάτια στην απόκρημνη πλευρά του νησιού.

Έπειτα από πολλά χρόνια κακοποίησης, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έχουν υποστεί τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη, πληγές και φυσικά εξάντληση.

«Και επιτέλους ακτιβιστές σε συνεργασία με την βιομηχανία της κρουαζιέρας αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους τουρίστες», γράφει ο Guardian.

«Η καμπάνια είναι έτοιμη να ξεκινήσει», δήλωσε ο Νίκος Ζώρζος, ο δήμαρχος του νησιού. «Εκπρόσωποι της ένωσης κρουαζιερόπλοιων ήταν εδώ στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθητοποίηση και από την πλευρά μας θα διανείμουμε ενημερωτικά φυλλάδια. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια μας αποτελούν μέρος της παράδοσής μας. Οι νεαροί ιδιοκτήτες, ιδίως, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τα φροντίζουν».

Τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται στο νησί από αμνημονεύτων χρόνων, προκειμένου να μεταφέρουν ανθρώπους από το λιμάνι στον κεντρικό οικισμό, σε ύψος 400 μέτρων.

Η άφιξη του τελεφερίκ με πέντε καμπίνες βοήθησε ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των ζώων. Αυτό όμως πριν η Σαντορίνη γίνει τόσο δημοφιλής παγκοσμίως, αφού πλέον είναι ο πιο ευνοημένος νησιωτικός προορισμός της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian.

«Αυτό δημιούργησε τη ολοένα και αυξανόμενη «σύγχρονη πανούκλα» του υπερ-τουρισμού. Με 17.000 τουρίστες να αποβιβάζονται κάθε μέρα από τα κρουαζιερόπλοια, η ζήτηση έχει αυξηθεί», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Η καμπάνια μας με τίτλο In Their Hooves στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους τουρίστες να σκεφτούν περισσότερο πριν χρησιμοποιήσουν τα γαϊδουράκια-ταξί πριν αποφασίσουν να ανέβουν στις πλάτες τους», λέει η Κάθριν Ράιζ, από το UK Sanctuary Donkey που ξεκίνησε την πρωτοβουλία. «Προτείνει στους παραθεριστές να αναλογιστούν αν τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια αντιμετωπίζονται απάνθρωπα, αν έχουν αρκετό νερό, καθώς και αν τα φορτία που καλούνται να μεταφέρουν είναι υποφερτά. Αν όχι, άλλες επιλογές, όπως το περπάτημα ή το τελεφερίκ, ίσως είναι μια πιο σωστή επιλογή».

Τα κρουαζιερόπλοια έλαβαν πολλές καταγγελίες από επιβάτες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο δέχτηκαν να προβάλουν στα πλοία τους ένα βίντεο που έχει φτιαχτεί από την οργάνωση της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ένωση συμφώνησε επίσης να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών που αποβιβάζονται από τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια.

«Το μέτρο θα αρχίσει πραγματικά να εφαρμόζεται από το τρέχον έτος, όπου δεν θα επιτρέπεται να αποβιβάζονται περισσότερα από 8.000 άτομα τη μέρα», είπε ο δήμαρχος.

«Ο υπερ-τουρισμός είναι ένα πρόβλημα. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για την ανάπτυξη. Έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσουμε την κατάσταση των γαϊδουριών και τώρα με αυτή την εκστρατεία και τη μείωση των επιβατών της κρουαζιέρας, αρχίζω να αισθάνομαι αισιόδοξος».

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*