Πολλοί φίλοι στο σπίτι, μουσική, ατμόσφαιρα γιορτής… ότι καλύτερο για τις πιο λαμπερές γιορτές του χρόνου!
Αυτά τα Χριστούγεννα στρώνουμε ένα γιορτινό μπουφέ με φαντασία, αποφεύγοντας τα ακριβά εδέσματα, αλλά με πολλές λιχουδιές που θα ξετρελάνουν εσάς και τους καλεσμένους σας.
“Είναι όλα υπολογισμένα για να μπορούν να τρώγονται και στα όρθια, χαλαρά και χωρίς περιορισμούς” μας επισημαίνει ο chef Στέλιος Κορρές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου, ο οποίος μας έδωσε τις πολύτιμες συνταγές του για ένα μπουφέ που θα σας μείνει αξέχαστος.
“Ο γιορτινός μπουφές, ταιριάζει σε μια βραδιά με περισσότερους φίλους, και διάθεση διασκέδασης. Το ρεβεγιόν, βέβαια, είναι η πιο λαμπερή βραδιά του χρόνου και τα εδέσματα θα πρέπει να είναι αναλόγως γιορτινά, αν και προσαρμοσμένα σε μπουφέ” σημειώνει ο κ. Κορρές.
Ετοιμάστε ότι μπορείτε από την προηγούμενη μέρα, για να μη σας πέσουν όλα μαζεμένα… Φυσικά τα κρέατα και τις μαρινάδες επιβάλλεται να τα έχετε φροντίσει από το προηγούμενο βράδυ, για άψογο αποτέλεσμα.
Δώστε σημασία στη γιορτινή διακόσμηση και στη μουσική, σερβίρετε τα φαγητά και τα ποτά με λειτουργικό τρόπο, σε ένα ή περισσότερα σημεία του χώρου σας, ώστε να μην ασχοληθείτε σχεδόν καθόλου κατόπιν με αυτά. Γιατί αυτή θα είναι μια βραδιά γιορτής για όλους!
Οι προτάσεις μας! (συνταγές)
Χοιρινό στη γάστρα
Τι θα χρειαστούμε
1 ολόκληρη πανσέτα χοιρινή (με το δέρμα)
Για τη μαρινάδα (του Κορρέ):
Ψιλοκομμένες πιπεριές
1 μέτριο κρεμμύδι (ξυσμένο ή ψιλοκομμένο)
φρέσκο θυμάρι
αλάτι – πιπέρι
λίγο σκόρδο
1 ποτηράκι ημίγλυκο κρασί
ψιλές φετούλες από 1 λεμόνι
Ώρα για μαγείρεμα
Από το βράδυ πλένουμε το χοιρινό και το τοποθετούμε σε ταψί. Ετοιμάζουμε τα υλικά της μαρινάδας, το αλείφουμε παντού και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα, το τοποθετούμε στη γάστρα και το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. (Λίγο πριν γίνει το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει).
* Την ίδια συνταγή μπορούμε να την ψήσουμε και στη λαδόκολλα
Αλανιάρικο κοκοράκι μπουκιές (Μαριναρισμένο)
Τι θα χρειαστούμε
1 κοκοράκι Ναξιώτικο κομμένο σε μπουκιές
Για τη μαρινάδα (του Κορρέ)
1 ποτήρι μηλόξιδο
μουστάρδα
1 κουταλάκι τσίλι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
λίγο ελαιόλαδο
φρέσκια τριμμένη ρίγανη
αλάτι – πιπέρι
λίγο κόλιαντρο
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
Ώρα για μαγείρεμα
Από το προηγούμενο βράδυ, πλένουμε το κοκοράκι και μαρινάρουμε με τα παραπάνω υλικά. Την επόμενη μέρα, τηγανίζουμε σε φριτέζα με καυτό λάδι και σερβίρουμε.
Ριζότο με φρέσκα λαχανικά και μανιτάρια
Τι θα χρειαστούμε
1 κιλό ρύζι καρολίνα
Λίγο μαργαρίνη
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
Τα συκωτάκια από τον κόκορα
100 γρ. κουκουνάρι
αλάτι – πιπέρι
κρόκο Κοζάνης
1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη
νερό
Ώρα για μαγείρεμα
Σοτάρουμε το ρύζι σε κατσαρόλα με τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα συκωτάκια και τα μανιτάρια. Αφού “ξανθύνουν” τα “σβήνουμε” με τη μαυροδάφνη. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε νερό, λίγο-λίγο μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
Αρνάκι του Σκαδού
Τι θα χρειαστούμε
2 μπούτια αρνιού (από το Σκαδό)
κρασί
μουστάρδα
δενδρολίβανο
αλάτι – πιπέρι
1 κούπα κρασιού χυμό lime
σκόρδο τριμμένο
μιλόξιδο
Ώρα για μαγείρεμα
Μαρινάρουμε (από το προηγούμενο βράδυ) τα μπούτια του αρνιού με τα παραπάνω υλικά και τα αλείφουμε ελαφριά με τη μουστάρδα αραιωμένη στο μιλόξιδο. Τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν γίνουν τα ανοίγουμε για να πάρουν χρώμα.
Σαλάτα του Κορρέ
Τι θα χρειαστούμε
1/2 κιλό ζυμαρικά βίδες
τριμμένο καρότο
πιπεριές πολύχρωμες
200 γρ. μαγιονέζα
φρέσκο πιπέρι
μίνι τοματίνια
βασιλικό ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές και μικρές φετούλες)
Πως γίνεται
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε, προσέχοντας να είναι al dente.
Σε σαλατιέρα βάζουμε τις βίδες, περιμένουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τα τοματίνια ολόκληρα). Τα αναμειγνύουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Στολίζουμε με μαρούλι ή άλλα λαχανικά της προτίμησης μας.
Χριστόψωμο
Τι θα χρειαστούμε
2 κιλά αλεύρι μαλακό
40 γρ. μαγιά
40 γρ. αλάτι
60 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαστίχα τριμμένη
20 γρ. μαχλέπι
60 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. Γλυκάνισο
καρύδια, σουσάμι
χλιαρό νερό
Αναμειγνύουμε τα υλικά (αφήνοντας λίγο αλεύρι) και ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας το χλιαρό νερό (όσο πάρει) ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ).
Βρέχουμε μια λαδόκολλα, την στύβουμε και την απλώνουμε σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα, απλώνουμε επάνω το ζυμαράκι μας, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Με το αλεύρι που έχουμε φυλάξει, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι μας.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και στολίζουμε με τα καρύδια. Αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο, σε ζεστό σημείο, για μια ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε στους 190ο για 35-40 λεπτά.
Ένα εύκολο και άκρως Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό!
Παίρνουμε κρέμα τυρί και το φτιάχνουμε σε τριγωνικό σχήμα σχηματίζοντας ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Για αστέρι βάζουμε κομμένη πιπεριά, για βάση πράσο… και έτοιμο το αλμυρό δεντράκι μας!
Μεζεδάκια αγιοβασιλάκια!
Κόβουμε φετούλες ψωμί του τοστ στα δύο και τις αλείφουμε με σοσ της αρεσκείας μας. Βάζουμε από πάνω μια φετούλα τυρί. Ελιές για ματάκια και στόμα, καρότο ή ντομάτα για μυτούλα. Πιπεριές κόκκινες για σκουφάκι…
Στολίστε… Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Με μπρόκολο, ντοματάκια, κουνουπίδι και πιπεριά, κοιτάξτε τι μπορούμε να δημιουργήσουμε…