Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 θα σημειωθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Σημειώνεται πως φέτος θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.
Η υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φτάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας).
«Πανσέληνος του χιονιού»
Όσον αφορά στη Βόρεια Αμερική, η πανσέληνος του Φεβρουαρίου ονομάζεται «πανσέληνος του χιονιού» ή «πανσέληνος της πείνας» ή «πανσέληνος της αρκούδας» κι αυτό γιατί οι άποικοι υιοθέτησαν πολλές από τις ονομασίες των Αυτόχθονων Αμερικανών και τις εισήγαγαν στο δικό τους καλεντάρι. Έτσι, οι ονομασίες της πανσελήνου, αποδίδονται σε έναν συνδυασμό των Αυτόχθονων Αμερικανών, των Αγγλοσαξόνων και των Γερμανών.
Οπότε, βάσει αυτής της θεωρίας, η «πανσέληνος του χιονιού» ονομάζεται η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου και ονομάστηκε έτσι επειδή συνήθως υπάρχει χιόνι αυτήν την εποχή. Κάποιες φυλές Βορειοαμερικανών την ονομάζουν και «πανσέληνο της πείνας» λόγω της αναζήτησης τροφής και των δύσκολων συνθηκών κυνηγιού στη μέση του χειμώνα. Άλλοι πάλι την ονομάζουν και «πανσέληνο της θύελλας». Μία φορά κάθε 19 χρόνια δεν υπάρχει Πανσέληνος μέσα στον Φεβρουάριο και γι΄ αυτό αποκαλείται “Μαύρο Φεγγάρι”, ενώ αντιθέτως μέσα στον Ιανουάριο ή τον Μάρτιο υπάρχει διπλή Πανσέληνος που αποκαλείται “Μπλε Σελήνη”.
Πηγή: ΑΠΕ, timeanddate.com