Να συμβάλει ώστε να αποκτηθούν τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται οι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ζητά από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».
Τα υλικά αυτά αφορούν σε μάσκες, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, αδιαβροχοποιημένες ποδιές, ασπίδες προστασίας προσώπου, χειρουργικούς σκούφους και αντισηπτικά διαλύματα, τα οποία είναι πια δυσεύρετα στην αγορά λόγω της επίταξης υγειονομικού υλικού από την κυβέρνηση.
Επίσης, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου συμφώνησε με τα όσα δήλωσε ο λοιμοξιολόγος και εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας για τα τεστ αντισωμάτων, ότι δηλαδή «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου»:
Περισσότερο από ποτέ τώρα είναι αναγκαίο εξοπλιστούν οι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων καθώς και τα δημόσια ιατρεία και Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο υλικό προστασίας από τον κορονοϊό.
Να μην ξεχνούμε τους ιδιώτες γιατρούς που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι ουσιαστικά η δίοδος των πολιτών στο σύστημα υγείας. Είναι εκείνοι που μεριμνούν και φροντίζουν συνεχώς για την υγεία όλου του πληθυσμού και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο διαχείρισης των περιστατικών.
Η οικονομική δυνατότητα από τους γιατρούς υπάρχει, όμως τα υλικά που ζητούν για να μπορέσουν να δώσουν όπως πρέπει τη μάχη με τον Covid -19 είναι δυσεύρετα στην αγορά.
Για την εξεύρεση και προμήθεια τους, θα πρέπει να συμβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να θωρακιστούν οι γιατροί που δίνουν τη μάχη με το θανατηφόρο ιό στην πρώτη γραμμή.
Αναφερόμαστε σε μάσκες, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, αδιαβροχοποιημένες ποδιές, ασπίδες προστασίας προσώπου, χειρουργικούς σκούφους και αντισηπτικά διαλύματα.
Υπενθυμίζεται πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη υγειονομικού υλικού, και δεν υπάρχει διαθέσιμο υλικό στην αγορά προκειμένου να εφοδιαστούν τα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων. Η αδυναμία αυτή όμως δυσχεραίνει το έργο τους. Είναι ουσιαστικά άοπλοι σε ένα πόλεμο που συνεχίζεται.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει πάρει τα εύσημα επειδή κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα με τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, αλλά ο πόλεμος με τον ιό μαίνεται ακόμη.
Στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπου λειτουργούν νοσοκομεία αναφοράς άνθρωποι κάθε ηλικίας δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παλεύουν για να νικήσουν τον ιό, έχοντας συμπαραστάτες γιατρούς και νοσηλευτές.
Η περιοχή μας είναι σε καλό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει πως οι επαγγελματίες του τομέα Υγείας πρέπει να μείνουν χωρίς τα αναγκαία εφόδια.
Αναφορά έγινε τελευταία για την αγορά 1.000 τεστ αντισωμάτων. Όμως υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για αυτά από τον επιστημονικό κόσμο. Σε αυτά αναφέρθηκε προσφάτως σε συνέντευξη τύπου ο λοιμοξιολόγος και εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας πως δεν συστήνεται η χρήση τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι: «Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα» σχολίασε.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. «Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας» κατέληξε. Εκτός από την εγκατάσταση των ειδικών θαλάμων (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και να λαμβάνεται δειγματοληψία φαρυγγικού επιχρίσματος στα ύποπτα κρούσματα που στο Νοσοκομείο της Ρόδου υπάρχουν και πρέπει και στα υπόλοιπα, είναι αναγκαία επίσης εκτιμούμε και η δημιουργία δομών ή ξενώνων για να περιθάλπτονται τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί και δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομεία.
Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλης Γλυνός δήλωσε: «Στη μάχη με τον θανατηφόρο ιό που μαίνεται ακόμη αναγκαίο είναι να ενισχυθούν εκείνοι που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη. Για το λόγο ζητάμε από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο να συμβάλει ώστε να αποκτηθούν τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται οι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Είναι περισσότερο αναγκαία από οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση. Για τα τεστ αντισωμάτων οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Επιπλέον οι δηλώσεις του λοιμοξιολόγου και εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα μας καθιστά επιφυλακτικούς ως προς τη χρήση τους στην παρούσα φάση. Θα είναι χρήσιμα στο μέλλον ενδεχομένως και αφού δοκιμαστεί η χρήση τους και κριθούν αξιόπιστα κατά 100% ως προς τα αποτελέσματα τους για τον πληθυσμό. Σε αυτή τη μάχη που μαίνεται μπροστά στα μάτια μας αναγκαία είναι τα όπλα που οι ειδικοί επεσήμαναν και θεωρούν απαραίτητα».