Να διατηρηθούν μόνο δύο αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής ρεύματος σε καθεστώς εφεδρείας έκτακτης ανάγκης στις Κυκλάδες προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, μετά την περάτωση και των τεσσάρων φάσεων της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο λόγος για τους ΑΣΠ Πάρου και Θήρας, ενώ για τις αντίστοιχες μονάδες της Σύρου, της Μυκόνου και της Άνδρου ο ΑΔΜΗΕ υποδεικνύει τη σταδιακή αποξήλωσή τους ανάλογα με την έκβαση των κρίσιμων σταδίων των διασυνδέσεων.
Τα συμπεράσματα του Διαχειριστή έρχονται σε συνάρτηση με σχετική μελέτη που εκπόνησε και συμπεριέλαβε στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2021 -2030.
Τόσο ο ΑΣΠ Πάρου όσο και ο ΑΣΠ Σαντορίνης, είναι χωροθετημένοι σε κεντροβαρικά ως προς το φορτίο σημεία του Διασυνδεδεμένου συγκροτήματος των Κυκλάδων και αφετέρου μπορούν και καλύπτουν ανεξάρτητα τα συγκροτήματα Βορείων και Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, ώστε με τη θέση τους εντός λειτουργίας να είναι δυνατό να εξυπηρετήσουν όλες τις καταστάσεις έκτακτης λειτουργίας (Ν-1), αλλά και να καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ζήτησης για τον χρονικό ορίζοντα ανάλυσης για κάποιες ιδιαίτερα δυσμενείς καταστάσεις έκτακτης λειτουργίας που ενδέχεται να ανακύψουν σε συνθήκες Ν-2.
Σε ό,τι αφορά το ύψος εφεδρείας εκτάκτων αναγκών που προτείνεται από τον ΑΔΜΗΕ να διατηρηθεί για την κάλυψη και των δύο συγκροτημάτων των Βόρειων και Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, με βάση την εξέλιξη της ζήτησης για τον χρονικό ορίζοντα 2025-2050, αυτή εκτιμάται βάσει ανάλυσης διαταραχών να είναι της τάξεως των 100 MW.
Πηγή: energyin.gr