Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού σε Σαντορίνη, Σίφνο, Αµοργό και Μήλο

admin
27/11/2015 08:56
 
 
 

Τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για το σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο (σ.σ. η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό), με την πιλοτική εφαρμογή να ξεκινά από τη Σαντορίνη, τη Σίφνο, την Αμοργό, τη Μήλο, την Ρόδο, την Κω και τη Λέρο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η πρόταση πρωτότυπων κι ελκυστικών μορφών εξοπλισμού, η ανανέωση του οποίου θα συμβάλλει στη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αποτελώντας χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε νησιού και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου (παγκάκια), τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και μόνο για τα νησιά Ρόδο και Κω, ο εξοπλισμός παραλιών των λουομένων.
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν ξεχωριστά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Γ. Χατζημάρκος: «Εγκαταλείψτε τις λογικές της μιζέριας»

Απαντώντας σε επιμέρους ενστάσεις συμβούλων της μειοψηφίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υποστήριξε πως «η καλαισθησία και η αισθητική έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες», με αποτέλεσμα τα τελευταία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που χαρακτηρίζουν τον τόπο, να έρχονται από την περίοδο των κατακτητών.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δυσκολίες που περνά η χώρα δεν θα πρέπει να μας καταβάλλουν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να γίνονται κίνητρο για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων, τονίζοντας προς όλους ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις λογικές της μιζέριας και να στηρίξουν μια διαδικασία που η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο

 

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*