Στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE (LIFE16 CCA/GR/000050) θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια ποικίλης θεματικής σχετικά με την καλλιέργεια των αναβαθμίδων και των ωφελειών που μπορούν να υπάρξουν από αυτήν σε τοπικό επίπεδο.
Τα σεμινάρια αποσκοπούν στην ενημέρωση πρωτίστως των κατοίκων των νησιών, αλλά και εκείνων της υπόλοιπης Ελλάδας, κυρίως αγροτών, ιδιοκτητών γης, και όσων ασχολούνται με τα προϊόντα της γης (μεταποίηση, καθετοποίηση παραγωγής, εμπορία κ.λπ.).
Tο πρώτο σεμινάριο θα έχει θέμα «Για μια καλύτερη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων των αναβαθμίδων». Θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 17:15.
Ειδικότερα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι:
Βασικές αρχές καλλιέργειας σε αναβαθμίδες
Πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται σε αναβαθμίδες
Δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης των προϊόντων μέσα από τον Οργανισμό Συμμετοχικής Επιστασίας Γης «Αγρότες του Αιγαίου»
Επιτυχημένα παραδείγματα από άλλα μέρη της Ελλάδας, και μεταφορά γνώσεων και συμβουλών από συμμετέχοντες σε αυτά.
Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι Θεοδώρα Πετανίδου και Αθανάσιος Κίζος, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και η Φωτεινή Μυλωνά, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το έργο LIFE TERRACESCAPE
Το έργο LIFE TERRACESCAPE (Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή) αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω επανακαλλιέργειάς τους με σκοπό την παραγωγή προϊόντων. Άμεσος σκοπός του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν από μια τέτοια δράση, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως παράδειγμα για μίμηση και εφαρμογή σε τοπική κλίμακα. Απώτερος στόχος είναι το λειτουργικό ξαναπρασίνισμα του νησιού που θα απαλύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για την υλοποίηση της παραπάνω προοπτικής, στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE έχει συσταθεί, με τη συμβολή του Δήμου Άνδρου και του Πράσινου Ταμείου, ο Οργανισμός Συμμετοχικής Επιστασίας Γης «Αγρότες του Αιγαίου», ο οποίος έχει τη μορφή Κοιν.Σ.Επ. Η Συμμετοχική Επιστασία Γης αποτελεί στρατηγική για τη διατήρηση των αξιών του τοπίου και του περιβάλλοντος εν γένει.
Αν και διαδεδομένη σε πολλές περιοχές του κόσμου και της Ευρώπης, με σημαντική δράση στην Ισπανική Καταλονία, στη χώρα μας ήταν άγνωστη έως τώρα.
Η Συμμετοχική Επιστασία Γης δρα με στόχο τις απολαβές του ανθρώπου, καλλιεργητή ή/και ιδιοκτήτη γης, θέτοντας επίσης ως προτεραιότητα τη λειτουργική αποκατάσταση των αγρο-οικοσυστημάτων, την ικανότητα απόκρισης σε περιβαλλοντικές διαταραχές, και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αποτελεί, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και της μαζικής εγκατάλειψης γης, ίσως το μοναδικό εργαλείο για το ξαναπρασίνισμα της γης, τη μαζικότερη παραγωγή προϊόντων και αξιοποίησή τους ως καθετοποιημένα, άμεσα πιστοποιημένα ως προϊόντα αναβαθμίδων, φιλικά προς το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.
Ακριβώς αυτή η διαχείριση των προϊόντων αναβαθμίδων θα αποτελέσει και το θέμα του παρόντος σεμιναρίου.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσα από την πλατφόρμα ZOOM. Δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο την ημέρα και ώρα του σεμιναρίου.
Για την είσοδό σας εισάγετε τους παρακάτω κωδικούς πρόσβασης:
Meeting ID: 947 2073 2582 | Passcode: 554532
Για άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, το σεμινάριο θα προβληθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Άνδρου (χωρητικότητας 10 ατόμων λόγω περιορισμών Covid-19).
Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν. Μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής, στέλνοντας email τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τόπος διαμονής, τομέας δραστηριότητας) στο terracescape@aegean.gr.