Την πλήρη αντίθεσή του στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας εξέφρασε, για ακόμη μια φορά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, κατηγορώντας ταυτόχρονα την Περιφερειακή Αρχή ότι, με τον τρόπο αυτό, «υιοθετεί και υλοποιεί την σταδιακή και συστηματική υποβάθμιση κρίσιμων δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, γι’ αυτό και ζητά την άμεση και κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μπει φραγμός στους ευκαιριακούς και αδιαφανείς τρόπους διαχείρισης των πόρων.
Σημειώνεται ότι μηχανικοί και γεωτεχνικοί έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής, από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου (για αρχή).
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων (Πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Κυκλάδων, η οποία είχε ως αποδέκτες τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, την Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δεληγιάννη, τους Επικεφαλείς των συνδυασμών κ.κ. Γλυνό, Ντουνιαδάκη και Κόκκινο, καθώς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους:
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προχωρά μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου στην έγκριση του καταστατικού του «Αναπτυξιακού» Οργανισμού του Ν.4674/2020, αντικείμενο του οποίου, θα είναι η σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων μελετών και έργων των ΟΤΑ, καθώς και η τεχνική και διοικητική υποστήριξη θεμάτων που άπτονται αρμοδιοτήτων τεχνικών έργων, παρά τις αντιρρήσεις του συνόλου εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση νομοθετεί συνεχώς σε βάρος των Δημόσιων Υπηρεσιών, σε συνέχεια αντίστοιχων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, με την εκχώρηση της επίβλεψης έργων και των περιβαλλοντικών ελέγχων σε Μητρώα Ιδιωτών.
Με το με αρ. πρωτ.: 135/28-06-2020 έγγραφο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας και το αρ. πρωτ.: 75/28-09-2020 έγγραφο του ΣΥΝΑΝΚ, τα οποία σας επισυνάπτουμε ξανά, είχε δηλωθεί η πλήρης αντίθεσή μας στην ίδρυση τέτοιων Αναπτυξιακών Οργανισμών.
Η επιχειρηματολογία της περιφερειακής αρχής υπέρ της ίδρυσης αυτών των Οργανισμών είναι η δυσκινησία των διαδικασιών, η γραφειοκρατία, η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Προβλήματα υπαρκτά που επιδεινώνονται από την νησιωτικότητα, που όμως η περιφερειακή αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να επιλύσει ουσιαστικά, διεκδικώντας αποφασιστικά την στελέχωση των Υπηρεσιών και την αναβάθμισή τους. Αντίθετα υιοθετεί και υλοποιεί την σταδιακή και συστηματική υποβάθμιση κρίσιμων δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα.
Με τη δημιουργία «Αναπτυξιακού Οργανισμού» οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, με αδιαφανείς διαδικασίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, από πρόθυμους να υλοποιούν έργα που θα εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε υποδομές, προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση της υγείας των πολιτών κλπ.
Γι’ αυτό και επιλέγουν να αναθέτουν μελέτες και συμβάσεις με «ευέλικτες» διαδικασίες, σε «ευέλικτα» σχήματα, με δυνατότητα παράκαμψης της νομοθεσίας, την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν. Γι’ αυτό και δεν επιλέγουν να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά προωθούν τις διάφορες Αναπτυξιακές ή άλλες Α.Ε., με «έκτακτους» εργαζόμενους και εκτός ΑΣΕΠ διαδικασιών.
Μόνο που τις συνέπειες αυτών των νεοφιλελευθέρων επιλογών, καλούνται κάθε τόσο να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, μέσω μνημονίων, μεσοπροθέσμων κλπ ή όπως αλλιώς βαφτίζονται κάθε φορά ανάλογα με την συγκυρία.
Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση κυβέρνησης και περιφερειαρχών, προκειμένου να υπερασπιστούν το Δημόσιο Συμφέρον, το Περιβάλλον και τα λαϊκά συμφέροντα, οι συνάδελφοι μηχανικοί και οι γεωτεχνικοί των Περιφερειών μετά από κάλεσμα επτά Ομοσπονδιών Εργαζομένων έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής, από την 23/11 έως την 11/12 καταρχάς. Οι συνάδελφοι απέχουν από Διαγωνισμούς Έργων, Μελετών από το Μητρώο Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) για Διαγωνισμούς, Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, ΣΥΠΟΘΑ, Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών.
Από την απεργία – αποχή έχουν εξαιρεθεί οι Επιτροπές που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία (του κορωνοϊού), καθώς και της αντιμετώπισης – αποκατάστασης φυσικών καταστροφών. Επίσης, εξαιρούνται έργα και μελέτες που έχουν δημοπρατηθεί πριν τις 23/11, για τα οποία οι υπάλληλοι των τραγικά υποστελεχωμένων υπηρεσιών συνεχίζουν την ωρίμανσή τους.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι σύγχρονες ανάγκες σε έργα υποδομών, η πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και όχι μόνο, απαιτούν μία διαφορετική πολιτική αντίληψη, η οποία να θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού και δημόσιου ρόλου των Υπηρεσιών, προς όφελος των εργαζομένων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σας ζητάμε να δείτε το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα που προκύπτει από την κρίση της πανδημίας: ότι στις κρίσιμες ώρες, παρά την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης, μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στέκεται στην πρώτη γραμμή, όταν οι κλινικάρχες απέχουν από τη μάχη και θησαυρίζουν από τα πανάκριβα τεστ και τις παχυλές επιδοτήσεις.
Για όλα τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα και σας καλούμε:
*Να πάρετε πίσω τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις, που έχουν να κάνουν με την ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να προστατέψετε το δημόσιο συμφέρον.
*Να ζητήσετε άμεσα και κατά προτεραιότητα τη στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να βάλετε φραγμό στους ευκαιριακούς και αδιαφανείς τρόπους διαχείρισης των πόρων.
Διεκδικούμε:
*Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου.
*Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
*Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού.
*Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών.