Πότε θα γίνουν Covid-free τα μεγάλα νησιά – Η περίπτωση των Κυκλάδων

ταχύπλοων σκαφών
Άκης Αξαόπουλος
20/03/2021 12:47
 
 
 

 

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε σημαντικά για τον τουρισμό νησιά, καθώς τεχνικά προβλήματα που έχουν προκύψει με τη διανομή του εμβολίου πατούν φρένο στο να χαρακτηριστούν Covid-free με το άνοιγμα της σεζόν, κάτι που ζητούν ολοένα και περισσότερα τουριστικά πρακτορεία από το εξωτερικό.

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή νησιά που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τα έσοδα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Το πρώτο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους κατοίκους από 60 έως 64 ετών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Για παράδειγμα, από τις 10 Φεβρουαρίου που άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όλοι οι κάτοικοι των Κυκλάδων προωθούνταν προς ένα και μόνο νησί, τη Σύρο. Πρόκειται για το μοναδικό νησί στο οποίο είχαν αποσταλεί προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι από τα υπόλοιπα 32 νησιά των Κυκλάδων δεν μπορούσαν εύκολα να μεταβούν στη Σύρο και έτσι οι περισσότεροι ακύρωσαν τα ραντεβού τους. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στα Δωδεκάνησα.

«Το πρόβλημα αυτό θα διορθωθεί στις Κυκλάδες στις 3 Απριλίου και στα Δωδεκάνησα στις 10 του ίδιου μήνα, όταν ενοποιηθούν οι πλατφόρμες με τα εμβόλια όλων των εταιρειών», εξηγεί στο Protagon ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος για τα εμβόλια του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα άτομα από 60 έως 64 ετών άνοιξε εκτός ηλικιακής προτεραιότητας, αλλάζοντας όλη τη δομή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, καθώς όταν εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, είχε αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών. Ενα μήνα αργότερα, και αφού αξιολογήθηκαν νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αποφασίστηκε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σε μεγαλύτερες ηλικίες και έτσι πλέον το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται σε όλους.

Για τους κατοίκους αυτών των νησιών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, όπου βέβαια υπάρχει εμβολιαστική γραμμή, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας (π.χ. Μύκονος), νοσοκομεία (π.χ. Σαντορίνη και Νάξος) κ.α. και η προσέλευση είναι αυξημένη και ικανοποιητική, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.

Κανένας σχεδιασμός για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Ενα δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει με την ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη των νησιών ώστε να θεωρούνται Covid-free και να προσελκύσουν επισκέπτες από το εξωτερικό, είναι ο εμβολιασμός των εργαζομένων, καθώς σε κάποια νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ο αριθμός των εποχικά εργαζόμενων είναι ακόμη και διπλάσιος από τους μόνιμους κατοίκους.

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία στις 6 Φεβρουαρίου, είχε αναφέρει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού πρώτης γραμμής στα νησιά, τόσο περισσότερους επισκέπτες θα έχουν. «Οσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής, αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τους εργαζομένους στον τουρισμό. Κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη δρομολογηθεί, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους τουρίστες στις 14 Μαΐου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μάλιστα, για να οργανωθεί εμβολιασμός στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προετοιμασία, με βήματα αρκετά χρονοβόρα.

Δηλαδή θα πρέπει να ζητηθεί από ξενοδοχεία και εστιατόρια ο αριθμός και τα ονόματα των εργαζομένων, να αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία, και να τους σταλεί μήνυμα για να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, αν κάποιος κάνει, για παράδειγμα, σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή της Moderna και σε 21 ημέρες τη δεύτερη δόση, θα θεωρείται ανοσοποιημένος στις 20 Απριλίου. Αν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα θεωρείται ανοσοποιημένος μετά τη δεύτερη δόση, η οποία γίνεται 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη.

Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πλήρως ανοσοποιημένος στις 30 Ιουνίου. Η μοναδική λύση προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται προς το παρόν να είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι μόνο μία δόση και κάνει πλήρη ανοσοποίηση σε 14 ημέρες. Το συγκεκριμένο αναμένεται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Απριλίου.

Για να ανοίξουν βέβαια τα ξενοδοχεία, που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος εργαζομένων, θα πρέπει να έχουν κάνει προετοιμασίες τουλάχιστον ένα μήνα πριν από το άνοιγμα, κάτι που σημαίνει ότι στις 14 Μαΐου τα μεγάλα νησιά δεν πρόκειται να είναι Covid-free, τουλάχιστον κατά το άνοιγμά τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Οπως ξεκαθαρίζει ο κ. Θεμιστοκλέους, «δεν έχει πει κανείς ότι πάμε κάποια στιγμή σε επαγγελματικές ομάδες. Θα εξετάσουμε το θέμα ολοκληρώνοντας τη διαδικασία του εμβολιασμού σε άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα». Το πιθανότερο, βέβαια, είναι η τουριστική σεζόν να καθυστερήσει να ανθήσει φέτος και να επεκταθεί προς Οκτώβριο, ακόμη και Νοέμβριο, καθώς πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, βρίσκονται αρκετά πιο πίσω στους εμβολιασμούς από την Ελλάδα και για το ταξίδι στη χώρα μας θα απαιτείται Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό.

Διευκρινίζεται ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στα μικρά νησιά με λίγους κατοίκους και τη Δευτέρα αναμένεται να εμβολιαστούν και οι 130 κάτοικοι της Θηρασιάς.

 

Πηγή: Protagon.gr

(Visited 437 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*