(VIDEO) Ο προϋπολογισμός, το μαχαίρι και το… πεπόνι

admin
31/03/2016 23:53
 
 
 

 

Δεν συμμετείχε στην ουσία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό η παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας” αφού όπως ανέλυσε ο Βασίλης Βρούτσης ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κορυφαία αυτή στιγμή του δήμου, είναι απαξιωτικός.

O Βασίλης Βρούτσης έθεσε σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων γιατί άργησε 4 μήνες να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να πάρει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λιανό: “Αποφασίσαμε να το κάνουμε σήμερα, επειδή εμείς έχουμε το μαχαίρι εμείς και το πεπόνι“.

“Απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο προϋπολογισμός”

Ο Καλλικράτης μιλάει για ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση θα έπρεπε να είναι ένα μοναδικό θέμα μία μοναδική συνεδρίαση σε μια ημέρα. Το βάλατε μαζί με μια άλλη συνεδρίαση, μπορεί τυπικά να είναι σωστό, αλλά δεν είναι σωστό στην ουσία και την πράξη. Ο νομοθέτης θέλει να δώσει για την κορυφαία στιγμή της αυτοδιοίκησης -τον προϋπολογισμό- πολύ ώρα να συζητηθεί και όχι να μπαίνει με άλλα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο” σημείωσε ο Βασίλης Βρούτσης θέτοντας παράλληλα το ερώτημα γιατί εφόσον θα έπρεπε να έχει έρθει προς ψήφιση στις 15 Νοεμβρίου έρχεται με καθυστέρηση τόσων μηνών.

Ο κ. Ανευλαβής σωστά είπε ότι έχει αργήσει ο προϋπολογισμός 3-4 μήνες… Δεν έχει απαντηθεί ωστόσο γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Πριν λίγο καιρό σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας είπε ότι δεν είχαμε τεχνικό πρόγραμμα γι αυτό καθυστέρησε, ο κ. Πρωτονοτάριος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση αυτό. Μπορείτε επιτέλους να απαντήσετε γιατί καθυστέρησε ο προϋπολογισμός;“. 

Ο επικεφαλής των “Πολιτών” αναφέρθηκε επίσης και στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής και στο γεγονός ότι κλήθηκε να συμμετέχει σε αυτήν δυόμισι ώρες πριν ξεκινήσει!  

Στην οικονομική επιτροπή, ήρθε το θέμα ως κατεπείγον το Σάββατο κι εγώ κλήθηκα στις 11:00-11:30 η ώρα τη στιγμή που η συνεδρίαση ήταν στις  2:00. Προφανώς δεν μπορεί ο καθένας να είναι απίκο κάθε στιγμή, για να είναι παρών σε μια τόσο σοβαρή συνεδρίαση που ήρθε με κατεπείγουσα διαδικασία” τόνισε. 

Σε ότι αφορά το “κατεπείγον” της συνεδρίασης, σημείωσε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. “Αν θέλουμε να λέμε ότι κρίθηκε κατεπείγον όχι γι αυτό αλλά επειδή από 1η Απριλίου αν δεν έχουμε προϋπολογισμό δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε σχεδόν τίποτα να το δεχτώ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η εκδοχή ότι αυτό το κατεπείγον έγινε κατεπείγον γιατί το κάνατε εσείς κατεπείγον. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης το οποίο έρχεται σήμερα στη συζήτηση θα πρέπει να έχει καταρτιστεί και αυτό και ο προϋπολογισμός από την οικονομική επιτροπή. Αυτό δεν έχει έρθει στην οικονομική επιτροπή ούτε το Σάββατο, ούτε και πριν. Τελικά τι συμβαίνει με το τεχνικό πρόγραμμα; Η εγκύκλιος αναφέρει για την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού από την οικονομική επιτροπή απαιτείται τουλάχιστον η ύπαρξη τεχνικού προγράμματος. Ύπαρξη σημαίνει η ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, που έχει ήδη γίνει ή η έγκριση του από την ΑΔΑ που δεν έχει γίνει” τόνισε και δήλωσε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία της συζήτησης για την ουσία του προϋπολογισμού, αφού θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο προϋπολογισμός γι αυτόν το χρόνο, είναι απαξιωτικός για την κορυφαία στιγμή του δήμου. 

Η επιτροπή διαβούλευσης έγινε για τα μάτια του κόσμου. Στην επιτροπή διαβούλευσης και την οικονομική επιτροπή, δεν υπάρχει ούτε καν εισήγηση. Έγινε με τρόπο που δεν ήταν δυνατό για όλους να παρίστανται στην οικονομική επιτροπή και ερχόμαστε σήμερα με το μαχαίρι στο λαιμό να συζητήσουμε για 100 σελίδες προϋπολογισμού χωρίς να έχουμε τον χρόνο ούτε να έχει γίνει σωστή διαβούλευση, ούτε να έχει ζυμωθεί μέσα στις τάξεις του δήμου και έξω από αυτό. Γι αυτό το λόγο δεν θα συμμετέχουμε στη διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού γιατί δεν θα νομιμοποιήσουμε και εμείς την απαξίωση και υπονόμευση της διαδικασίας” κατέληξε. 

“Εμείς έχουμε το μαχαίρι, εμείς και το πεπόνι” 

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Δημήτρη Λιανού ο οποίος αφού επιτέθηκε τόσο στο Βασίλη Βρούτση όσο και στην παράταξη του Νίκου Μαϊτού, απάντησε στο ερώτημα του επικεφαλής των “Πολιτών” γιατί καθυστέρησε η ψήφιση του προϋπολογισμού με τη φράση: “Καθυστέρησε ο προϋπολογισμός γιατί …εμείς έχουμε το μαχαίρι, εμείς και το πεπόνι . 
Ο κ. Λιανός αναφέρθηκε στην “αδυναμία λειτουργίας του κράτους” αλλά και σε θέματα που αφορούν το δήμο: “Το κράτος έχει παραδώσει, δηλαδή δε λειτουργεί αποτελεσματικά. Θα αναφερθώ σε τρεις συγκεκριμένες διαδικασίες: Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε μετά από ένα χρόνο και με την παρέμβαση του δημάρχου για να εντάξει το 2ο Δημοτικό σχολείο. Το δεύτερο θέμα είναι με τις χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας δεν στέλνει τις χρηματοδοτήσεις για να πληρωθούν οι καθαρίστριες και εμείς βέβαια σαν σχολική επιτροπή παρόλα αυτά πληρώνουμε τις καθαρίστριες, μόνο τους δυο τελευταίους μήνες δεν τις έχουμε πληρώσει. Ένα άλλο θέμα είναι το Νοσοκομείο. Χθες ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης 200.000 για να γίνει εκσυγχρονισμός του Κ.Υ. Δεν ήξερε κανένας τίποτα. Με τα αρχαιολογικά μουσεία της Νάξου πέρυσι δεν είχαμε υπαλλήλους και λειτούργησαν με χρήματα του δήμου και των ξενοδόχων. Χθες ενημερωθήκαμε ότι πάλι δεν θα έχει υπαλλήλους το μουσείο της Νάξου και θα πρέπει να λειτουργεί δυο μόνο ημέρες την εβδομάδα την καλοκαιρινή περίοδο. Δηλαδή το κράτος στην ουσία έχει διαλύσει, έχει τελειώσει… Οι μόνοι θεσμοί που στηρίζονται και λειτουργεί η κοινωνία και το εισπράττει είναι οι θεσμοί της Τ.Α.” σημείωσε χαρακτηριστικά για να επιτεθεί στη μειοψηφία σημειώνοντας: 
Όλες οι προηγούμενες παρατάξεις έμπαιναν στην ουσία του προϋπολογισμού. Δεν υπήρχε κ. Βρούτση δημοτικός σύμβουλος που να μην έχει ενδιαφερθεί να μην έχει έρθει κοντά να δει τι συμβαίνει και να μην προτάξει θέματα. Για να καταλάβει η κοινωνία και οι πολίτες ότι υπάρχουν παρατάξεις με όραμα και φαντασία. Επί της ουσίας, καμία ουσιαστική τοποθέτηση, κανένα ενδιαφέρον για το αύριο, για τα παιδιά μας. Αυτό είναι ένα πρωτοφανές και μείζον θέμα. κ. Μαϊτέ, τα αναφέρω γιατί είναι και θλιβερό που η δημοτική σας παράταξη δεν παρουσιάζεται ποτέ πλήρης εδώ… έχουμε να δούμε από την ημέρα της ορκωμοσίας τους εννιά δημοτικούς σας συμβούλους στο συμβούλιο“. 
Τέλος, ο Δημήτρης Λιανός απαντά και στο ερώτημα του Βασίλη Βρούτση… 
Και για να σου απαντήσω Βασίλη, γιατί δεν κάναμε τον προϋπολογισμό, επειδή εμείς έχουμε το μαχαίρι εμείς και το πεπόνι, αποφασίσαμε να το κάνουμε σήμερα“! 
 
Δείτε το video:
 
{youtube}M0pHQzjhZzo{/youtube}
 
Μετά από όλα αυτά, ιδού και τα σχόλια του κ. Βρούτση στo facebook:

Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το Δ.Σ. για τον Προϋπολογισμό. Έθεσα για άλλη μια φορά το ερώτημα “Γιατί ο προϋπολογισμός καθυστέρησε να έλθει στο Δ.Σ. τέσσερις μήνες;” έλαβα την αποστομωτική απάντηση από τον Αντδήμαρχο κ. Λιανό: “Γιατί εμείς έχουμε το πεπόνι, έχουμε και το μαχαίρι. Μαγκιά μας!

Σύμφωνα με λαλίστατο Αντιδήμαρχο της εντόπιας Δημοτικής Αρχής στη χθεσινή συνεδρίαση, αυτή καθυστέρησε να καταρτίσει προϋπολογισμό κατά 4 και πλέον μήνες διότι “το κράτος έχει διαλύσει”. 
Μάλλον οι 40 στους 43 Δήμους του Αιγαίου που έχουν ψηφισμένο προϋπολογισμό υπάγονται στην αρμοδιότητα της Σουηδίας“.

 

 
 
 
 
 
 

 

(Visited 28 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*