Τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα στη Νάξο (και όχι μόνο) ανέδειξε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αυτή τη φορά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Αρχικά, ο Δ. Καπούνης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος για να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα της εκλεκτής, πιστοποιημένης και πεντανόστιμης Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.
Ακολούθως, επιβεβαίωσε ότι στο νησί μας έχουν ήδη κλείσει 18 κτηνοτροφικές μονάδες και αποκάλυψε πως έως το τέλος του έτους θα έχει μπει λουκέτο σε άλλες τέσσερις, προσθέτοντας ότι «έχουν σφαχτεί πάνω από 1300 αγελάδες σίγουρα. Δεν βγαίνουν οι κτηνοτρόφοι και καταλήγουν να θανατώσουν τα ζώα τους ή να τα διώξουν από το νησί ώστε να κάνουν άλλο επάγγελμα ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Δεν μπορούν να σταθούν. Ακούσαμε προ ημερών τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, όμως δεν ακούσαμε τίποτε για τον πρωτογενή τομέα. Λες και εμείς ζούμε πλουσιοπάροχα και γι’ αυτό δεν το ακούμπησε καθόλου το θέμα!».
Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης στάθηκε εκ νέου στον παράγοντα της ακρίβειας σε βασικά για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες είδη, η οποία έχει επιφέρει μείωση της παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.: «Τα μεταφορικά δεν έχουν πέσει, ίσα ίσα έχουν ανέβει. Όσον αφορά στις ζωοτροφές, εάν ένας αγρότης αγοράσει μία ποσότητα 2 χιλιάδων ευρώ θέλει άλλα τόσα για να την μεταφέρει στη Νάξο. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ποσότητες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. έχουν μειωθεί μπορεί και σε ποσοστό 20-25% και αυτό επειδή όλα είναι ακριβά. Εδώ καλλιεργήσαμε με το πετρέλαιο στα 2,25 ευρώ (ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε 2 ή 1,98). Το ρεύμα έπεσε τώρα, αλλά όταν καλλιεργήσαμε εμείς καλαμπόκια, κριθάρια, πατάτα, κ.ά. το ρεύμα ήταν στα ύψη. Δεν εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ούτε τίποτα, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει το κόστος στον κτηνοτρόφο».
Για τις προσπάθειες της Ε.Α.Σ. Νάξου να στηρίξει τον παραγωγό, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε πως «έχουμε αυξήσει το γάλα στα 0,60 λεπτά (από 0,42) αλλά δεν φτάνει αυτό. Υπάρχει ακρίβεια. Το κόστος είναι τεράστιο στην πρώτη ύλη και ανεβαίνει με τα εργατικά, τα αναλώσιμα, το αέριο, τα πετρέλαια, που όλα έχουν ανέβει. Το ίδιο ισχύει και για την πατάτα. Πώς θα ζήσει ο κτηνοτρόφος; Επίσης, το νησί ταλαιπωρείται από την ανομβρία, δεν έχει βρέξει. Για το φράγμα του Τσικαλαριού, που εάν φτιαχνόταν θα έλυνε το πρόβλημα αυτό σε ορίζοντα πενταετίας, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες Υπουργού και τοπικών βουλευτών δεν έχει γίνει τίποτα».
«Με αυτά και με αυτά», σημείωσε καταλήγοντας ο Δ. Καπούνης, «πόσο θα κρατήσει ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης; Κάποιοι έχουν φύγει και έχουν πάει στον τουρισμό, αλλά δεν γίνεται. Επίσης, ούτε ο τουρισμός πάει καλά στο νησί, οι κρατήσεις έχουν πέσει 25-30% σε σχέση με πέρυσι. Δεν έχει έρθει ο κόσμος που περίμεναν οι επαγγελματίες. Φτιάχτηκαν περισσότερα καταλύματα, περισσότερα εστιατόρια και καφέ, ήλθαν περισσότερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ωστόσο δεν ήλθε ο κόσμος που αναμενόταν».
Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Καπούνη στον ΣΚΑΪ 100,3:
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις