Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παράνομων επιδοτήσεων και προειδοποίησε για πρόστιμα έως 1 δισ. ευρώ
Ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις που αφορούν στο αποκαλούμενο «σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ» προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο «Ώρα Ελλάδος» του Open.
Ο κ. Καπούνης τόνισε ότι η επιχείρηση αποκάλυψης του κυκλώματος των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο τα λεγόμενα «μηδενικά» ΑΦΜ, που αν και είχαν αποκλειστεί από τις καταβολές του Οργανισμού, συνέχισαν να εισπράττουν επιδοτήσεις.
«Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. Εδώ στο ΚΥΔ της ΕΑΣ Νάξου δεν έχουμε απώλειες αιτήσεων. Αλλά, οι πληρωμές για τα βιολογικά προϊόντα για το 2023 και το 2024 έχουν πάει ήδη πίσω ενώ, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχουν καταβληθεί ακόμα όλες οι επιδοτήσεις των νέων αγροτών. Πάντως, οι επιτήδειοι που πήραν χρήματα που δεν δικαιούνταν δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέα στοιχεία:
«Οι πληροφορίες που έχω αναφέρουν ότι θα βγουν κι άλλα ονόματα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλοι αυτοί ήταν μία ομάδα, μία “πυραμίδα” συμβούλων Υπουργών, βουλευτών, Περιφερειαρχών, υπαλλήλων πολιτικών γραφείων, που ήξεραν το σύστημα και έκαναν αιτήσεις για να εισπράξουν επιδοτήσεις και να πληρώσουν ψηφοφόρους. Έχουν πάρει από 300-400 χιλιάδες έως και 1 εκατομμύριο ευρώ. Θα βγουν κάποια ονόματα ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας. Μπορεί να είναι ακόμη και κουμπάροι ή φίλοι εν ενεργεία Υπουργών. Θέλουμε ονόματα και επιστροφή των χρημάτων στους πραγματικούς παραγωγούς».
Την πληροφορία περί νέων αποκαλύψεων επιβεβαίωσε και ο αγρότης από τα Φάρσαλα, Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες θα βγει στη δημοσιότητα το όνομα στενού συνεργάτη εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που ελέγχεται από την Οικονομική Αστυνομία. Όλοι τα γνώριζαν, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα».
Ο κ. Καπούνης προειδοποίησε επίσης για νέα πρόστιμα που ενδέχεται να φτάσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, λόγω του σκανδάλου. «Ήδη οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί από 30% έως και 70%. Πότε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι παραγωγοί; Θα καθυστερήσουν κι άλλο οι πληρωμές; Έχει αυτή τη στιγμή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταβάλει επιδοτήσεις;», διερωτήθηκε.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι παραμένουν σοβαρά προβλήματα με την υποβολή δηλώσεων και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ:
«Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων, πώς θα ελεγχθούν 680 χιλιάδες ΑΦΜ; Δεν γίνεται. Όλα αυτά τα χρήματα έφυγαν από τη γη, γι’ αυτό έχουν φύγει κι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Κανείς δεν ασχολείται ούτε με την υφιστάμενη ούτε με τη νέα ΚΑΠ».
Δείτε το απόσπασμα:
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

























