Ανάμεσα στα εννέα προϊόντα που περιμένουν την έγκριση για να συμπεριληφθούν στο Μητρώο Προστατευόμενων Προϊόντων βρίσκονται το αρνί και το κατσίκι Νάξου.
Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, έκανε γνωστό πως ήδη έχουν πιστοποιηθεί 13 προϊόντα για υποβολή φακέλου πιστοποίησης (εκ των οποίων τα τέσσερα προέρχονται από τις Κυκλάδες), ενώ ακόμη 9 βρίσκονται στο διερευνητικό στάδιο για έγκριση.
Τα 13 εγκεκριμένα προϊόντα είναι:
*Λεμόνι Άνδρου.
*Μέλι Κυκλάδων.
*Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων.
*Βελανίδι Κέας.
*Μέλι Ρόδου.
*Κουλούρες Καρπάθου.
*Κουλουρία Αρχαγγέλου.
*Σπινιάλο Καλύμνου.
*Κολιός Λέρου.
*Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας.
*Σκόρδα Καλαβαρδών.
*Συμιακό γαριδάκι.
*Ντομάτα Κω.
Τα, υπό ένταξη, προϊόντα είναι:
*Κουφέτο Μήλου.
*Κατσίκι Νάξου.
*Κατσίκι Αμοργού.
*Αρνί Νάξου.
*Αρνί Αμοργού.
*Λάδι Κω.
*Σιτάρι Ρόδου.
*Βερίκοκα Αφάντου.
*Φράουλες Παραδεισίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στη συμμετοχή παραγωγών σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και τη στήριξη αυτών των παραγωγών από την Περιφέρεια.
Ήδη στην διαδικτυακή έκθεση του Λονδίνου (17-19 Μαΐου) θα πάρουν μέρος 8 εκθέτες από Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο, Τήνο, Ρόδο και Κω, ενώ παράλληλα γίνονται οι προεργασίες για την συμμετοχή στην έκθεση Foodexpo (14-18 Ιουνίου), στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 εκθέτες από 8 νησιά. Το προσεχές διάστημα θα ανοίξει και η πρόσκληση για την συμμετοχή στην έκθεση Anugka της Γερμανίας(14-16 Οκτωβρίου), στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει φυσική παρουσία.
Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που κάνει η Υπηρεσία της Περιφέρειας για την εξοικονόμηση ύδατος από τους καλλιεργητές και για την ανάγκη επιδότησης των παραγωγών που έχουν πληγεί από την ανομβρία των τελευταίων μηνών.