Η απαξίωση των δομών υγείας στις Κυκλάδες καλά κρατεί…

Newsroom
13/08/2022 19:15
 
 
 

 

Γράφει η Κατερίνα Γιαννακά

Η φίμωση της φωνής των εργαζομένων του ΕΣΥ είναι το «νέο» μέτρο της κυβέρνησης.

Οι δομές υγείας στις Κυκλάδες στενάζουν εγκαταλειμμένες από την κυβέρνηση στην τύχη τους, με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε υλικοτεχνικές υποδομές και με όλο το βάρος της πίεσης λόγω και των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά αυτή την περίοδο.

Η Αν. Υπουργός Υγείας υπέγραψε απόφαση με νέο καθηκοντολόγιο για τους Βοηθούς Νοσηλευτές, με το οποίο υποβαθμίζονται σε βοηθούς θαλάμου. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, αφού την επομένη της εφαρμογής του θα πρέπει απαραίτητα όλα τα τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείων και των άλλων δομών υγείας σε όλες τις βάρδιες να καλύπτονται με νοσηλευτές, που όμως δεν υπάρχουν.

Πρέπει όλα να φαίνονται όμορφα και ωραία, έτσι όπως ακριβώς τα περιγράφουν οι ίδιοι οι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί βουλευτές και τα αναπαράγουν τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ, έτσι όπως ακριβώς τα βρήκε η κυρία Γκάγκα στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Σύρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, συνοδευόμενη από τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Όλα είναι σε άριστη κατάσταση, δεν διαπίστωσε προβλήματα και δήλωσε… «εδώ είμαστε ό,τι θέλετε να το επιλύσουμε».

Παράλληλα με αυτές τις ωραιοποιήσεις οι διοικούντες την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς νήσων Αιγαίου, επιχειρούν με μεθόδους αυταρχικές, περασμένων εποχών, να φιμώσουν τις φωνές των ελάχιστων γιατρών που υπηρετούν στα νησιά, επειδή τολμούν να διαμαρτύρονται και να απευθύνονται στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση. Οι διοικούντες τη 2η ΥΠΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ευθέως τους αγροτικούς γιατρούς, επισείοντας τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με πειθαρχικές διώξεις, επειδή διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα.

Το έγγραφο, που θυμίζει άλλες εποχές, εστάλη παραμονές 15Αύγουστου στους αγροτικούς γιατρούς, που εργάζονται σε συνθήκες πρωτόγονες στο εγκαταλειμμένο στην τύχη του Κέντρο Υγείας της Τήνου, επειδή τόλμησαν δημόσια να θέσουν τα οξυμένα προβλήματα του Κέντρου υγείας.

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ, που το υπογράφει. «…ο οποίος με έγγραφό του, στο οποίο επικαλείται τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, απειλεί με πειθαρχικές διώξεις όσους αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις προς όφελος των ασθενών. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε στα Κ.Υ της 2ης ΥΠΕ λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αγροτικών γιατρών του Κ.Υ Τήνου για τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (ακτινολόγο, μικροβιολόγο, ειδικευμένο παθολόγο) και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των ασθενών. Εν μέσω τουριστικής περιόδου ο πληθυσμός του νησιού πενταπλασιάζεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσέλευση ασθενών στο Κ.Υ Τήνου. Καθημερινά εξετάζονται κατά μέσο όρο 30 ασθενείς, νοσηλεύονται 2 έως 3 ασθενείς, ενώ διακομίζονται 8 έως 12 ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση. Ωστόσο, αντί το Κ.Υ να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό η λειτουργία του Κ.Υ. Τήνου βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν βαρύτατα περιστατικά χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός εφημεριών δεν καλύπτεται από ειδικευμένο γιατρό».

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γιατρών, του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των δομών υγείας των νησιών μας και μαζι τους συνεχίζουμε τον αγώνα για τη στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο με κάθε τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να απαξιώσει για να το καταστήσει εύκολη λεία στους επιχειρηματίες της υγείας.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των γιατρών μας στη Σέριφο, την Τήνο, την Ίο, τη Μήλο, στα Σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σύρου, Σαντορίνης, Νάξου, που υπολειτουργούν υποστελεχωμένα και εγκαταλειμμένα.

Ο αγώνας των εργαζόμενων στις δομές υγείας των νησιών μας είναι και δικός μας αγώνας.

Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

(Visited 276 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*