Για τη Νάξο με αγάπη

Newsroom
26/10/2022 00:17
 
 
 

 

Του Πέτρου Κατσάκου

Το μακρινό 1961, ο νομάρχης Κυκλάδων Λεβίδης, με τη στήριξη του δημάρχου Νάξου Φουφόπουλου, είχε στείλει τον εκδότη της εφημερίδας Ναξιακά Χρονικά Νικηφόρο Μανδηλαρά κατηγορούμενο στο Κακουργιοδικείο Σάμου για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, επειδή αποκάλυψε τα σκάνδαλα της τότε δημοτικής Αρχής Νάξου και του ίδιου. Οι μηνυτές είχαν υποστεί συντριπτική ήττα, όχι μόνο δικαστική, με την αθωωτική απόφαση, αλλά και πολιτική, αφού η κυβέρνηση της ΕΡΕ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε αναγκαστεί να ξηλώσει τον ταπεινωμένο νομάρχη από τις Κυκλάδες. Σήμερα 61, χρόνια μετά το 1961, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ακολουθώντας την πεπατημένη μέθοδο του SLAPP -της δίωξης δηλαδή των δημοσιογράφων όταν κάνουν αποκαλύψεις που «ενοχλούν»- καταφεύγει, στρεφόμενος δικαστικά, εναντίον των δημοσιογράφων και των τοπικών ΜΜΕ που τόλμησαν να αποκαλύψουν ένα οικολογικό έγκλημα για χάρη της προσέλκυσης τουριστών σέρφερ στην περιοχή της Αλυκής (Λαγκούνα), που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου.

Μια δημοτική Αρχή που, αντί να κάνει πίσω και να περιορίσει τη ζημιά που με ευθύνη της ξεκίνησε, περνά σε μια προκλητική και επαίσχυντη αντεπίθεση, κηρύσσοντας πόλεμο σε όσους δημοσιογράφους τόλμησαν να αποκαλύψουν και να αντιταχθούν σε μια προκλητική καταπάτηση του μεγαλύτερου υγροβιότοπου των Κυκλάδων που, παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες σπάνια είδη πουλιών και ως εκ τούτου να χαρακτηρίστηκε Καταφύγιο Άγριας Ζωής με ΦΕΚ του 2004 και να προστατεύεται αυστηρά από την κείμενη νομοθεσία. Μια νομοθεσία, όμως, που κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα αποφάσισαν να την κάνουν κουρελόχαρτο, με κάποιους άλλους να κάνουν τα στραβά μάτια όταν μπήκαν μπουλντόζες στην Αλυκή για να την κάνουν προσβάσιμη στα αυτοκίνητα των σέρφερ. Και, το χειρότερο, τώρα να απειλούνται όσοι το αποκάλυψαν και το κατήγγειλαν.

 

Πηγή: avgi.gr

(Visited 408 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.